Sigorta Acenteleri Sektör Meclisi seçimleri sona erdi. Kıyasıya bir yarış sonrası Hüseyin Kasap’ın listesi seçimleri kazandı. TOBB’un resmi açıklamayı önümüzdeki günlerde yapması bekleniyor.
Sektör Meclisi’nde yer alan isimlerden biri de Aksaray Delegesi Mustafa Çalışkan oldu. Sigorta Acenteleri Sektör Meclisi sonuçlarının ardından sıcağı sıcağına sorularımızı yanıtlayan Sigorta Acenteleri Sektör Meclisi Üyesi Mustafa Çalışkan, Anadolu’da ve büyük şehirlerde bu mesleği icra eden meslektaşlarının yaşadığı zorlukları ve sorunlarının çözümlenmesine yönelik neler yapılması gerektiğini açıkladı.
Üretim ve tasarruf en acil sorunlar
Mustafa Çalışkan, sigorta acentelerinin acilen çözülmeyi bekleyen sorunlarının başında üretim ve tasarrufun geldiğini söyledi. Acenteler için hayati derecede önem taşıyan üretim ve tasarruf sorununun çözümünün diğer sorunların da kendiliğinde çözümü anlamına geleceğini ifade eden Çalışkan, hedeflerinin ‘üretimi artmış, hasar prim dengesi fevkalade olan, ürettiğini doğru tasarruf ederek geleceğe ümitle bakan ve sigortalının gönlünde hak ettiği itibarı yakalayan bir acente profili oluşturmak’ olduğunu belirtti.
Eşitlik ilkesine aykırı
Son dönemde plazalar, bankalar ve internet ile sayıları oldukça artan sigorta satış kanallarıyla acentelerin işinin oldukça zorlaştığını söyleyen Çalışkan, konuyla ilgili olarak, “Bu konu Anayasa’nın eşitlik ilkesine açıkça aykırı. Bir tarafta istediği şekilde poliçe satan kurum ve kanallar, diğer tarafta ise Demokles’in kılıcı ensesinde olan acentelerimiz. Bu konu çok acil bir şekilde hukuk çerçevesinde ve hakkaniyet ölçüsünde çözülmeli” şeklinde konuştu.
SAİK’e büyük sorumluluk düşüyor
Acentelerin bir taraftan geçmişin kronikleşmiş sorunlarıyla uğraşırken diğer taraftan şirketlerin baskısı altında ve zor şartlarda üretim yapmalarının oldukça sıkıntılı bir durum olduğunu ifade eden Çalışkan, yeni dönemde SAİK’e büyük sorumluluklar düştüğünü söyledi. Çalışkan, “Acentelerin tüm sorunlarının çözülmesi ve asli görevleri olan üretimle alakalı çalışmalarını yapabilmesi için bir güven ortamına ihtiyaçları var ve bunu sağlayacak merciin de SAİK olması gerekiyor” dedi. Çalışkan, acentelerin kendilerini sahipsiz hissetmeyerek sadece üretime odaklanacakları ortamın mutlaka sağlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Sigorta bilinci insanlarımızın gönlüne yerleşmeli
SAİK dışında birçok kurumun da acentelerin sorunlarının çözümüne dair sorumlulukları olduğunu hatırlatan Çalışkan, özellikle acentelerin pazar payının giderek azalmasıyla ilgili olarak yapılması gerekenlere değindi. Sigortacılığın tabana yayılarak üretime dönüşmesi için TOBB, Hazine Müsteşarlığı ve TSB’nin (Türkiye Sigorta Birliği) ortaklaşa başlattıkları ve sigorta bilincinin insanlarımızın gönlüne yerleşmesi ve ‘bilinçli sigortalı’ kültürünün oluşması için yaptıkları çalışmaları önemli bulduğunu ifade etti. Bu çalışmaların rehabilite edilerek henüz risk oluşmadan çok ucuza satılabilme fikrinin yerleştirilmesi gerektiğini söyleyen Çalışkan, “Sigorta ihtiyacının beyinlerde ihtiyaç haline getirilmesi gerekiyor. Bunun ilköğretim okullarında sigortacılık ile alakalı derslerin içerisinde işlenmesiyle de çözüme kavuşacağı inancındayım” dedi.
Son olarak, Anadolu’daki acentelerin de heyecanla çözülmesini bekledikleri sorunları olduğunun bilincinde olduklarını ifade eden Çalışkan, “Acentelerimizi birbirinden ayırmamak gerekiyor. Sigorta sektörünü diğer sektörlerden ayıran en önemli özellik, tüm ülke genelinde yaşanan sorunların aşağı yukarı aynı nedene bağlı olması. Acentelerimiz, bilinçli sigortalı az olduğu için, zorunlu poliçelerin bile zor satıldığı, tahsilatın oldukça sıkıntılı gerçekleştirildiği ve gelir gider dengesizliğinin had safhada olduğu bir bölgede üretim yapmaya gayret ediyor. Ancak ümitvar olsunlar, gelecek acentelerimizin olacak” dedi.