Birikimli hayat sigorta sektörünün, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kadar etkin olmadığını belirten Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Uğur Erkan, “Birikimli hayat sigortacılığının formatı 90’lı yıllardan kalma. Birikimli hayatın, BES ile rekabet edebilir hale gelmesi lazım” dedi.
SİGORTAMEDIA / ŞERİFE TÜRK
Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Uğur Erkan, basın mensuplarına hem birikimli hayat hem de Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili açıklamalarda bulundu. Birikimli hayat sigortacılığının, BES kadar etkin olmadığını belirten Erkan, uzun vadeli yatırım dendiğinde insanların aklına ilk olarak BES’in geldiğini söyledi. Erkan, “Birikimli hayat sigortacılığının formatı 90’lı yıllardan kalma. Birikimli hayatın, BES ile rekabet edebilir hale gelmesi lazım” dedi.
BES’in çok kontrollü ve sistemli olduğunu ifade eden Erkan, emeklilik şirketlerinin her bilgiyi Emeklilik Gözetim Merkezi’ne (EGM) bildirdiğini söyledi. Erkan, “EGM’ye verdiğimiz bilgiler, insanlara güven veriyor” dedi.
“BES, SGK’nın sunduğu gibi bir model değil”
BES’den emekli olan katılımcıların ‘Bu parayı bana 10 ya da 20 yılda öde’ dediğinde içerdeki parasını istenilen miktar ve yıla göre böldüklerini ve ödeme yapmaya başladıklarını belirten Erkan, “Bazı katılımcılar Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) gibi ömür boyu emeklilik ödemesi yapılacağını sanıyor. Bu SGK’nın sunduğu gibi bir model değil. Sadece hesaptaki birikim bitene kadar katılımcıya geri ödeme yapılıyor” şeklinde konuştu.
Türkiye’de 2010 yılı itibarıyla ortalama yaşam süresinin 74.5 yıl olarak belirlendiğini, 2050’de bu rakamın 78.5 yıla çıkacağını açıklayan Erkan, sistemdeki emekli sayılarının da gittikçe arttığını ifade etti. Emekli olan kişi sayısının 12 bin civarında olduğunu ve şu an maaş ödemesi yapıldığını söyleyen Erkan, “Katılımcılar isterlerse paranın tamamını alıp çıkıyorlar, isterlerse maaş olarak alıyorlar” dedi.
Türkiye’nin ilk 7 aylık ortalama reel getirisi yüzde 9.25
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) 2008-2012 yılı bireysel emeklilik fonlarını mercek altına aldığı araştırmaya göre BES fonları reel getiri sıralamasında Türkiye’nin üçüncü sırada yer aldığını açıklayan Erkan, ilk sırada Danimarka’nın olduğunu, Hollanda’nın da ikinci sırada geldiğini söyledi. Erkan, Türkiye’nin 2014 yılı ilk 7 aylık ortalama reel getirisin ise yüzde 9.25 olduğunu belirtti.
“Uzun vadeli yatırım dendiğinde akla ilk olarak BES geliyor”
Anadolu Hayat Emeklilik’in birikimli hayat sigortacılığında ciddi pazar paylarına ulaştığını açıklayan Erkan, birikimli hayatın BES kadar etkin olmadığını belirterek, “2003 yılından beri hem ürün hem de fon yapısı itibarıyla BES toplumda farklı algılanmaya başlandı. Uzun vadeli yatırım dendiğinde insanların aklına ilk olarak BES geliyor. BES kendini geliştiriyor. Fakat birikimli hayat sigortacılığının formatı 90’lı yıllardan kalma. Birikimli hayatın, BES ile rekabet edebilir hale gelmesi lazım” diye konuştu.
Hayat sigortacılığının bir başka formatta tekrar gündeme geleceğinin bilgisini veren Erkan, “İnsanların gelir alma döneminde ihtiyaç duyduğu ürünlerle ilgili çalışmalar var” dedi.
“Türkiye’de hayat sigortacılığının daha gideceği çok yolu var”
Hayat sigortası prim üretimlerine, Türkiye ve Avrupa kıyaslamalı olarak değinen Erkan, Türkiye’de hayat sigortası prim üretiminin kişi başı 23 dolar olduğunu söyledi. Avrupa’da bu oranın bin 75 dolar olduğunu belirten Erkan, “Bu Türkiye’de hayat sigortacılığının daha gideceği çok yolu olduğunu gösteriyor” ifadesinde bulundu.
Uğur Erkan, banka ile işbirliği olmayan kanalların, banka ile işbirliği olan kanallara göre işinin daha zor olduğunu söyledi. 2000’li yıllardan itibaren tüketici kredilerindeki hızlı artışla beraber vefat ürünlerini gündeme taşıdıklarını belirten Erkan, banka aracılığıyla vefat ürünlerinin müşteriye daha kolay ulaşabildiğini açıkladı.