23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

‘BES’te katılımcıların tüm hayatlarında yanında olacağız’

Sigorta Haftası kapsamında düzenlenen Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili panelde konuşan SEDDK Başkan Yardımcısı Uluç İçöz, BES’i ‘özel güvence paketi’ olarak hayal ettiklerini belirterek, gençler ve diğer katılımcılara hayatlarının tüm evrelerinde yanında olacakları bir sistem üzerinde çalıştıkları söyledi.

SİGORTAMEDYA

Türkiye’de bu yıl 10’uncu yılı kutlanan  ‘Sigorta Haftası’ ile ilgili etkinlikler sürüyor. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) tarafından düzenlenen Sigorta Haftası kapsamında Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili bir panel düzenlendi. Gazeteci, Hakan Çelik’in moderatörlüğünde, “Türkiye’nin Yükselen Değeri: Bireysel Emeklilik Sistemi; Başarısı ve Büyüme Potansiyeli” isimli panele, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkan Yardımcısı Uluç İçöz; Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Eraslan; TSB Başkan Yardımcısı ve Allianz Yaşam ve Emeklilik ile Allianz Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez ve ekonomi uzmanı Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu katıldı.

Yurtiçi tasarrufların artması açısından BES’in öneminin vurgulandığı panele, 18 yaş altı nüfusun BES’e dahil olması konusu damga vurdu. BES’i ‘özel güvence paketi’ olarak hayal ettiklerini belirten Uluç İçöz, BES’le 18 yaş altı nüfusa tasarruf alışkanlığı kazandırmanın da ötesinde gençler ve diğer katılımcılara yaşamlarının tüm evrelerinde yanında olacakları bir sistem üzerinde çalıştıkları söyledi.

Yeni düzenlemeler yolda

Panelde, 9 aylık süre boyunca SEDDK’nın icraatlerinden söz eden İçöz, üzerinde çalıştıkları yeni düzenlemeler hakkında şu bilgileri verdi: “18 yaş altı BES düzenlemesi, uzun zamandır beklenen bir düzenlemeydi. Tasarruf alışkanlığının, genç yaşlarda başlaması açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Ancak bunun yanında 18 yaş altı katılımcılar ve diğer tüm katılımcılar için BES’in hayatlarının her döneminde onlara destek sağlayacak bir yapıya kavuşmasını istiyoruz. BES’in diğer sigorta branşlarıyla entegre biçimde sunulmasına yönelik çalışmalarımız var. 18 yaş altı katılımcıların eğitim, evlilik, askerlik vb. için fona ihtiyaçları olabilir. Ayrıca, evleneceği, konut alacağı zaman bireylere destek veren, yaşlılık döneminde bakıma ihtiyaç duyduğunda destek sağlayan, emeklilik döneminde ek gelir sağlayan özel güvence paketi olarak BES’i hayal ediyoruz.”  İçöz, yeni paketle ilgili detayları da eylül ayına kadar kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

Panelde, BES’te 18 yaş altına açılımın önemini vurgulayan Taylan Türkölmez, “Genç yaşlarda onlara düzenli şekilde tasarruf ve yatırım yapmayı öğreteceğiz. Gençlerin sistemi sahiplenmesi, BES’e de ivme kazandıracak” dedi. BES’te geride kalan 18 yıllık sürenin ciddi bir süre olmasına karşın, gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında; “Daha çok genciz” diyen Türkölmez, BES’te gidilecek daha çok yol olduğunu hatırlatarak, BES’teki reformların öneminin altını çizdi.

BEFAS, katılımcılar için avantajlı

Panelde, BEFAS’ın (Türkiye Elektronik Bireysel Emeklilik Fon Alım Satım Platformu) ile ilgili bilgiler veren Tevfik Eraslan da katılımcıların BEFAS sayesinde benzer fonlar arasında kıyaslama yapabileceklerini ve emeklilik şirketlerini değiştirmeden, farklı şirketlerin emeklilik yatırım fonlarına da yatırım yapabileceklerini söyledi. 

Türkiye’de sigorta sektörü ve yatırım bankacılığı gelişmeli

Panelde bir sunum yapan, kamuoyunun da yakından tanıdığı Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, Türkiye’de tasarruf açığının kapanması ve uzun vadeli fonların artması açısından sigorta sektörü ve yatırım bankacılığının gelişmesinin önemli olduğuna dikkat çekti. BES’te ulaşılan 180 milyar TL fon büyüklüğünün, önemli olmakla birlikte GSMH’ye oranının sadece yüzde 3,5 olduğunu vurgulayan Uzunoğlu, “Türkiye’nin uzun vadeli fonlara ihtiyacı var. Ancak, finansal sisteme bankacılık kesimi hâkim durumda. Halbuki, finansal sistemde sigorta sektörü ve yatırım bankacılığı etkin olmalı” dedi.

BES pandemide de büyümeyi sürdürüyor

Gönüllü Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), pandemi döneminde de büyümeyi sürdürüyor. Mayıs’ta katılımcı sayısındaki artış yavaşlarken, fon büyüklüğü artıyor. Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM), 21 Mayıs tarihli son istatistiklerine göre, gönüllü BES’te katılımcı sayısı 6 milyon 908 bin 819 olarak gerçekleşirken, fon tutarı 147.3 milyar TL’ye yükseldi. Gönüllü BES’te devlet katkısı dahil fon büyüklüğü de 168,1 milyar TL’ye ulaştı. OKS’deki 13.2 milyar TL’lik fon büyüklüğü ile birlikte sistemde toplam fon büyüklüğü 181,3 milyar TL’ye yükseldi.

Gönüllü BES’te katılımcı sayısı 6.9 milyonu geçti

TarihKatılımcı sayısıFon büyüklüğü* (milyar TL)
31 Aralık6.900.579158,3
30 Ocak6.893.468157,7
27 Şubat6.901.757157,0
31 Mart6.909.734157,4
30 Nisan6.909.224161,6
21 Mayıs6.908.819168,1
*Devlet katkısı dahil. Kaynak: EGM.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER