Fibaemeklilik, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde katılımcılara, 12 portföy yönetim şirketinden istediklerini tercih etme özgürlüğü getirdi. Söz konusu şirketlerin ‘esnek fonlar’ına yatırım yapacak katılımcılar, getirilerini de artırma imkanı yakalayacak.
ALP SÜER / SİGORTAMEDYA
Türkiye’nin en genç bireysel emeklilik şirketlerinden Fibaemeklilik, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) iddialı. Geçen günlerde şirketin Genel Müdürü Ömer Mert’in, Fibabank’a geçmesiyle Genel Müdürlük koltuğuna Erol Öztürkoğlu’nun oturduğu şirket, önümüzdeki dönemde sektörde yeni hamlelere hazırlanıyor. Katılımcılara, anlaşma yapılan portföy yönetim şirketi arasından diledikleri portföy yönetim şirketini ve söz konusu şirketlerin yönettikleri ‘esnek fonları’ seçme imkanı sağlayacak şirket, haziran ayında da sağlık branşında poliçe satmaya başlayacak. 2016 yılında Ergo Emeklilik’i satın alan şirket, yeni satın alma ve fırsatlara da açık. Fiba Emeklilik’in yeni Genel Müdürü Erol Öztürkoğlu, Fibaemeklilik Genel Müdür Yardımcısı Nehir Aksın’la birlikte Fiba Emeklilik’in 2017 yılındaki yeni uygulamalarını, dün düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştı.
Fon marketi şirketi olacak
Şirketi, bir ‘fon marketi şirketi’ne dönüştürmeyi hedeflediklerini söyleyen Öztürkoğlu’nun verdiği bilgilere göre şirket, 12 portföy yönetim şirketi ile anlaşma yaptı. Bundan böyle Fibaemeklilik müşterileri, diledikleri fon yöneticisini 12 şirket arasından kolaylıkla seçebilecek ve istediğinde de rahatlıkla değiştirebilecek. Fibaemeklilik müşterileri, söz konusu 12 şirketin yönettiği ve tercih ettikleri şirketin yönettiği esnek fonlara yatırım yapabilecek. Kuşkusuz, akla ‘neden esnek fon’ diye bir soru gelebilir. Bunun da temel nedeni, şirketin yatırım felsefesi ve esnek fonlara duyduğu güven.
Türkiye’de çoğunlukla emeklilik şirketlerinin fonlarını, bağlı bulundukları bankalara ait portföy yönetim şirketlerinin yönettiğini belirten Öztürkoğlu, “Bir müşteri sözleşmesinin olduğu emeklilik şirketini değiştirmek istiyorsa mevzuat gereği 1 ya da 2 yıl beklemek durumunda kalıyor. Kimse artık sürekli aynı ürünü kullanmak ya da değiştirmek için 1-2 yıl beklemek zorunda değil. Hangi fon şirketinin performansını beğeniyorsa müşteri hizmetlerimizi arayarak dilediği zaman plan değişikliği yapabilecek” diyor.
Mükafat Portföy için ‘faizsiz fon’ kuruyor
Aksın’dan öğrendiğimize göre şirket öncelikle Fibabank’ın da sahibi olduğu Fiba Portföy dışında, Atlas Portföy, Oyak Portföy, Tacirler Portföy, Global Portföy, Osmanlı Portföy, QInvest, Perform Portföy’le anlaşmış durumda. Bunun dışında, Mükafat, Kare, İstanbul ve Gedik’le de anlaşma yapılmış ancak bu dört portföy şirketi için, fonların SPK’da onaylanması bekleniyor. Burada Mükafat Portföy’e de ayrı bir parantez açmak gerekiyor: Faize duyarlı müşterilerini de ihmal etmeyen Fibaemeklilik, Mükafat Portföy için, ‘faizsiz fon’ kuruyor. Ayrıca, otomatik katılım sistemi (OKS) tarafında kurulmuş ve kurulacak olan faizsiz fonları da Mükafat Portföy yönetecek.
Tamamlayıcı sağlıkla başlayacak
Şirket, hayat ve emeklilik dışında bu yıl sağlık branşına da girecek. Grup olarak sağlık sigortasına inanan bir şirket olduklarını belirten Öztürkoğlu, haziran ayında tamamlayıcı sağlık, ağustos ayında da özel sağlık sigortası satmayı planladıklarını söylüyor. 2016 yılında hayat prim üretimini, bir önceki yıla göre üç kat, 2013 yılı sonuna göre 5,5 kat büyüttüklerini ve yılı 50 milyon TL prim üretimi ile tamamladıklarını belirten Öztürkoğlu, bu yıl da benzer prim üretimi yapmayı hedeflediklerini kaydediyor. 2016 yılı için sermayelerinin yüzde 85’i kadar net kar açıklayacaklarını ifade eden Öztürkoğlu, bunun gerçekten dört yıllık bir emeklilik ve hayat sigortası şirketi için çok ciddi bir başarı olduğunu kaydediyor.
Emeklilik şirketlerinin OKS’nin faydasını anlatma zamanı olmadı
Yılbaşında başlayan otomatik katılım sistemi (OKS) ilgili olarak da değerlendirme yapan Fiba Emeklilik Genel Müdürü Erol Öztürkoğlu, şunları söylüyor: “Emeklilik şirketlerinin, otomatik katılımın faydalarını müşteriye anlatmaya zamanı olmadı. OKS, hep ‘çıkışlar’ açısından değerlendiriliyor. İki ayda, 2 milyon kişi sisteme alındı; bunların 780-800 bini ise sistemde kaldı. Halbuki, 2016’da BES’te katılımcı sayısı sadece 600 bin kişi arttı.” OKS’deki ilk iki ayın Fibaemeklilik açısından çok olumlu geçtiğini vurgulayan Öztürkoğlu, “Otomatik katılım tarafında, normalde BES tarafında sahip olduğumuz pazar payının iki katına ulaştık. Bu da bize butik hizmet ve hibrit uygulamalar konusunda doğru yolda olduğumuz gösterdi” diyor. Öztürkoğlu, OKS’den çıkan katılımcıları tekrar sisteme geri döndürmek için çalışmalar yapacaklarını da sözlerine ekliyor.
‘Fon marketi’ katılımcıya ne gibi yarar sağlayacak
- Şirket, müşterilerine faizli ve faizsiz olmak üzere her birini farklı bir portföy yönetim şirketinin yönettiği 12 adet farklı vizyon sunuyor ve bir ‘fon marketi’ yapıyor.
- Katılımcı, fon şirketinin performansını beğeniyorsa, müşteri hizmetlerimizi arayarak dilediği zaman plan değişikliği yapabilecek.
- Bu platformdaki portföy şirketleri de rekabet ortamında en iyi performansı getirmeye daha istekli olacak. Bu da katılımcının getirisini olumlu yönde etkileyecek.
- Katılımcılar, yatırım yaptıkları esnek fonlar içinde yaşlarına uygun şekilde fon dağılımı da yapabilecek.