Bireysel emeklilik fonlarında 2010-2014 döneminde en yüksek getiriyi yüzde 86 ile hisse fonları sağladı.
Bireysel emeklilik fonları, sadece yüzde 25 devlet katkısıyla değil, kıstas ölçüt getirilerine göre de daha iyi performans sergileyerek yatırımcısına kazandırıyor. 2010-2014 döneminde bireysel emeklilik hisse fonları, esnek fonlar, kamu iç borçlanma fonları ve likit fonlar, karşılaştırma ölçütü getirilerinin üzerinde performanslarıyla dikkat çekiyor. Fon türleri arasında ilgili dönem itibarıyla en yüksek getiri yüzde 86 ile hisse fonlarında. Onu yüzde 62.7 ile esnek fonlar takip ediyor. Karşılaştırma ölçütlerine göre aradaki farka bakıldığında da en iyi getiriler yine yüzde 23.8 ilave getiriyle hisse fonlara ait. Diğer üç fon türünde ilave getiriler yüzde 3 civarında bulunuyor.
Yaş dikkate alınmalı
Tablodan da anlaşılacağı üzere, BES katılımcılarının daha iyi getiriler elde etmek için yaş unsurunu da dikkate alarak hisse fonlara yine esnek fonlara yönelmeleri gerektiği sonucu ortaya çıkıyor. Çünkü bireysel emeklilik, uzun dönemli bir sistem. Burada sistemden emekli olmak için 56 yaş ve en az 10 yıl prim ödeme koşulu bulunuyor. Yani uzun vadeli sistemde, emekliliğine daha çok olan katılımcıların risk alma seviyelerine göre fonlarına hisse senedi, esnek fon gibi ürünleri koymaları özellikle öneriliyor. Sistemde katılımcı yaş dağılımlarına bakıldığında toplam 5 milyon 98 bin katılımcıdan 1 milyon 56 bin kişisi (yüzde 20,7) 45-55 yaş aralığında. Burada sistemde 56 yaş üzeri 301 bin kişinin olduğunu ve bunların önemli kısmının da emekliliğe hak kazandığı halde yüzde 25 devlet katkısından faydalanma adına emekliliği tercih etmediğini ve prim ödemeye devam ettiğini belirtelim.
Aktif yönetilen fonlar
BES katılımcıları arasında yaş grubu oranı en yüksek olan 35-44 yaş arasının payı yüzde 33,93 seviyesinde. Yani bu katılımcıların BES’te emeklilik hak sahibi olması için önlerinde 10 yıldan fazla zamanları bulunuyor. Böyle bir tabloda BES katılımcıların endeks uygun seviyelere geldiğinde hisse fon almaları veya daha aktif yönetimi olan fonları tercih etmeleri tavsiye ediliyor. 2010-2014 arası BES’te yatırım aracı dağılımları karşılaştırıldığında hisse fonların payının 1,7 puan artarak yüzde 13,7 seviyesine çıktığı görülüyor. Ancak bu oran hala istenilen düzeyde değil. Yine ÖST fonları, altın fonları gibi alternatif yatırım araçları, katılımcıların dikkatine sunuluyor.
Ekonomist online