21 Kasım 2024, Perşembe
spot_img

Banka limitleri daraldı, ‘kefalet sigortası’na talep arttı

Ekonomik sorunlara bağlı olarak ‘banka limitleri’nin daralmasıyla, kefalet sigortasına talebin arttığını belirten ECB Sigorta ve Reasürans Brokerliği Genel Müdürü Cenk Ecevit’e göre, kefalet sigortası ile ilgili son düzenlemeler olumlu; ancak yeterli değil.

SİGORTAMEDYA/ ALP SÜER

Döviz kurlarındaki arştın sürmesi, yüksek enflasyon ve ekonomik belirsizlikler farklı sektörlerdeki pek çok işletmeyi olumsuz etkiliyor. Son aylarda banka kredi limitleri daralan şirketlerin, ‘kefalet sigortası’ satan sigorta şirketlerinin kapılarını sıkça çaldıkları dikkat çekiyor. Türkiye sigorta sektöründe kefalet sigortası üzerinde en fazla çalışan brokerlerin başında da ECB Sigorta ve Reasürans Brokerliği geliyor. Biz de Hayatımız Sigortalı Dergisi olarak geçen ay, ECB Sigorta ve Reasürans Brokerliği Genel Müdürü Cenk Ecevit ile bir röportaj yaptık. Son yaşanan gelişmeler ve kefalet sigortası ile ilgili mevzuattaki düzenlemeler hakkında sorularımızı yanıtlayan Ecevit, ekonomik sorunlar ve kredi arzındaki daralmaya bağlı olarak ‘banka limitlerinin daralmasıyla, banka teminat mektuplarına alternatif olan kefalet sigortasına talebin arttığını söylüyor. 

Hedef kitle geniş

ECB Sigorta ve Reasürans Brokerliği
Genel Müdürü Cenk Ecevit

Kefalet sigortasında hedef kitlesinin sanılanın aksine sadece ‘müteahhitlerin’ olmadığını, gıda, tekstil, makine-motor, enerji, gemi imalatı vb. birçok sektörden şirketin sigortayı talep ettiğini belirten Ecevit, konunun basitçe anlaşılabilmesi için de ‘terzi’ örneğini veriyor: “Sözgelimi, bir şirket, bir terziye 1.000 tane gömlek siparişi verdi. Terzinin de gömlekleri dikebilmesi için piyasadan kumaş, iplik vb. alması, yani bir anlamda ‘yatırım’ yapması lazım. Ancak, bunu karşılayacak finansal gücü yoksa, terzi işi yaptıran şirketten ‘avans’ isteyebilir. Şirket ise bu ödemeye (avans) karşılık, bir garanti talep eder. İşte bu garanti de bankadan alınan ‘banka teminat mektubu’ ya da sigorta şirketinden alınan ‘avans kefalet senedi’dir Kefalet sigortası da, terzinin çeşitli nedenlerle yükümlüğünü yerine getirememesi durumunda, işi yaptıran şirketin (lehdarın) zararını karşılar.”

İşletmeler için ‘can suyu’

Bir işletmenin çalıştığı bir bankadan teminat mektubu kullandığında bu durumun, işletmenin genel kredi limitinde de azalma yarattığını vurgulayan Ecevit, “İşletme, teminat mektubu yerine kefalet sigortası poliçesi aldığında bankadaki genel kredi limiti de serbest kalıyor. Bu nedenle kefalet sigortası işletmeler için ‘can suyu’dur” diyor. 2023’ün kefalet sigortası yılı olacağını ifade eden Ecevit, söz konusu sigortayı sunan şirket sayısının da artacağını dile getiriyor.

Her kamu kurumu kefalet sigortasını mevzuatına dahil etmeli

Kefalet sigortası ile ilgili olarak 5 Temmuz 2022’de yayımlanan ‘Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin olumlu olduğunu ifade eden Ecevit, “Yapılan değişiklikle farklı sebeplerle kamunun teminat talebinde, banka teminat mektubuna alternatif olarak kefalet sigortası da sisteme girdi. Kamunun talep ettiği herhangi bir alanda, daha önce banka teminat mektubu ya da nakit teminat olarak kabul edilirken, şimdi kefalet sigortaları da kabul edilecek. Ancak, her bir kamu kurumunun kendi içindeki mevzuatını değiştirmesi ve kefalet sigortası kabul edeceğini mevzuatına dahil etmesi gerekli. Sözgelimi, KDV Genel Uygulama Tebliği’nde yapılacak değişiklikle teminat olarak alınacak enstrümanlar içerisine kefalet sigortası da girmeli” diyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER