Emeklilik fonlarının katılımcılara ciddi anlamda reel getiri sağladığını belirten Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek; “Katılımcılarımız, fon performansını görünce sistemden çıkma konusunda geri adım attı” dedi.
SİGORTAMEDYA
Türkiye’de faizsiz sigortacılık prensiplerine uygun olarak çalışan hayat ve emeklilik şirketi olan Katılım Emeklilik’in, Genel Müdürü Ayhan Sincek, dün SigortaMedya’nın You Tube kanalı Sigorta Ekranı’na konuk oldu. Programda, SigortaMedya Genel Yayın Yönetmeni Can Kantar’ın sorularını yanıtlayan Sincek, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), pandemi ve Katılım Emeklilik’le ilgili değerlendirmelerde bulundu. Emeklilik fonlarının, bu yıl katılımcılara ciddi anlamda reel getiri sağladığını belirten Sincek, “Şirket özelinde de çok iyi gidiyoruz. BES fonlarında yüzde 34 seviyesinde bir getiri performansımız var. Katılımcılarımız, fon performansını görünce sistemden çıkma konusunda geri adım attı” dedi. Sincek, 3 yıldır üst üste iyi bir fon performans sergilediklerini vurguladı.
Getiri 10 puan daha fazla
BES’in başlangıcından bu yana, fonların katılımcılara reel getiri sağladığını, bu yıl özelinde de fon getirilerin enflasyonun çok üzerinde olduğunu ifade eden Sincek, sektörün ağırlıklı ortalama getirisinin yüzde 24’lerde olduğunu kaydetti. Sektörde katılım esaslı faizsiz fonların diğer fonlara göre son 3 yıldır ciddi bir getiri farkı olduğunu vurgulayan Sincek, “Faizsiz fonların ağırlıklı ortalama getirisi yüzde 34-35 civarında; konvansiyonellere baktığımızda da yüzde 24’ler civarında. Arada, 8-10 puanlık fark mevcut” dedi. Otomatik Katılım Sistemi’ndeki (OKS), faizsiz- faizli fon dağılımına da dikkat çeken Sincek, “6 milyon katılımcının yüzde 40’ı faizsizi seçmiş durumda. Fon dağılımı özeline bakarsak OKS ile birlikte faizsiz fonlar 30 milyar TL ile 160 milyar TL’nin içinde yüzde 20’lere geldi” diye konuştu. Sistemde katılımcı sayısındaki net artışın da geçen seneye göre daha iyi durumda olduğunu vurgulayan Sincek, Katılım Emeklilik olarak da bu yılı katılımcı sayısı atışıyla kapatacaklarını söyledi.
Sağlıkta büyüyeceğiz
‘Katılım Sağlık’ markası ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Sincek, şu bilgileri paylaştı: “Katılım Emeklilik olarak 2 sene önce sağlık ruhsatımızı aldık. Tamamlayıcı sağlık ile başladık. Geçen yılın başında özel sağlık sigortalarına da geçiş yaptık. Yılı, 30 bin müşteri adedi ile kapatacağız. Tamamlayıcı sağlığı daha çok banka kanallarımızdan sunmaktayız. Sağlık ürünü, pandemi ile birlikte ayrı bir önem kazandı. Sektörün hepsi, pandemiyi teminat altına alınca farkındalık da arttı. Hayat ve bireysel emeklilikteki gibi katılım esaslı sağlık sigortası yapıyoruz. Burada iyi bir fırsat görüyoruz. Bu fırsatı da değerlendirebilmek için yeni bir yatırım yaptık. Altyapımızı değiştirdik. Yeni bir sağlık platformuna geçtik. Bu platform ile birlikte önümüzdeki yıl da yeni kurumsal müşteriler hedefliyoruz. Yüzde 50 kurumsal, yüzde 50 bireysel müşterilerden oluşan bir havuz planlıyoruz. Bu havuz sayesinde de fiyatların çok fazla dalgalanmasını önleyerek, medikal enflasyonu da dikkate alarak, daha dengeli bir portföy ile sürdürülebilir bir şekilde büyümeye devam etmek istiyoruz.”
Katılım Emeklilik olarak şu an da 750 bin BES ve Otomatik Katılım Sistemi (OKS) müşterilerinin olduğunu belirten Sincek, “BES’te ilk 5 yılda 500 bin müşteri hedefimizde tutturduk. 15-16 şirket arasında ilk 6’ya girdik. Fon büyüklüğünde 3.6 milyar TL ile 9’uncı sıradayız” dedi.
Acente ve brokerlere açılım yapacağız
Sağlık branşında dağıtım kanalları konuısunda iki kurucu sermayedarın banka olması sebebiyle acente oluşumuna geç başladıklarını da belirten Sincek, “Bu yıl acente ve broker tarafıyla ciddi bir açılım yapmayı düşünüyoruz. Halen, 60 civarında acentemiz var. İhtisaslaşmış acentelerle çalışmak gerekiyor. Dijital ürünlerimizle birlikte daha kolay bir satış platformuyla acente tarafında yoğunlaşacağız” şeklinde konuştu.
Katılım sigortacılığı ile ilgili olarak 3 sene önce çıkan yönetmelik ile birlikte ciddi bir adım atıldığını belirten Sincek, “Sektörün genelini ilgilendirecek düzenlemeler de gündemde. Yeni SEDDK ile birlikte sektörde gerçekten katılım sigortacılığı yapmak isteyenler için iyi fırsatlar olduğunu düşünüyorum” dedi.
2021 ilk çeyrekten sonra pandemi etkisi azalabilir
Programda, pandeminin sektör üzerindeki etkisi ve 2021 yılı ile ilgili beklentilerini de dile getiren Sincek, gelecek yıldan oldukça umutlu. Pandemide asıl zor olanın bu yıl olduğunu belirten Sincek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Ekonomik açıdan 2021’deki beklenti 2020’den daha iyi. 2021’in ilk çeyreğinden sonra pandemi etkisinin azalmasını ümit ediyoruz. Aşı ile birlikte tekrar eski normallere döneceğimizi düşünüyorum. Sigorta sektöründe önümüzdeki yıl rekabetçi olacak.” Pandemi nedeniyle şirkette bulunan personelin yüzde 15 düzeyinde olduğunu belirten Sincek, geri kalan ekibin, evlerinden uzaktan çalıştığını kaydetti.
Katılımcılar devlet teşviği fırsatından yararlanmalı
Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, katılımcılara yönelik şu tavsiyelerde bulundu: “BES’te devletin sunduğu yüzde 25 teşvik var. 36 bin TL yatırım yapıldığında 9 bin TL de devlet veriyor. Burada katılımcılar için iyi bir fırsat var. Tasarruflarını, Bireysel Emeklilik Sistemi’ne yatırmaları öneriyorum. Diğer taraftan hemen hemen bütün şirketler aylık fon bülteni yayınlıyor. Katılımcılar bu bütünleri rahatça okuyabilir. Oradaki tavsiyeleri dikkate alarak yılda 6 kere olan değişme hakkını senede en az 2-3 kere kullanmalarını tavsiye ediyoruz.”
Sincek’in ajandasında hangi ürünler var?
• Faizsiz esaslı ‘birikimli hayat ürününü’ hedef kitlemize sunmak istiyoruz.
• Sağlık tarafında bireysel ürünlerimizi de sunmaya başlayacağız.
• Emekliler gündemimizde. Emeklilik sonrası için ürünümüzü zenginleştirmek istiyoruz.
• Seyahat sağlık’ta poliçe sayımız pandemi sonrasında yine artacak.