Pandemide ve pandemi sonrası yaşanan ekonomik dalgalanmaların insanlarda güvenli liman arayışı başlattığına dikkat çeken Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, Bu süreçte BES hem bugünün hem de geleceğin en güvenilir yatırım aracı olduğunu ispatladı. BES’teki toplam katılımcı sayısı bir önceki seneye göre yüzde 10’dan fazla bir artışla 7 milyon 882 bini buldu. Katılım Emeklilik olarak biz de 2022 yılını sektörün önünde kapatmanın gururunu yaşıyoruz.” dedi.
BES, pandemi sonrası yaşanan ekonomik dalgalanma döneminde pek çok yatırımcı için güvenilir bir araç olarak öne çıktı. BES fonları yüzde 77 artışla 433 milyar TL’ye yükselirken 2022’de yüzde 24,41 pazar payına ulaşan faizsiz fonların da yıldızı parladı. Katılım Emeklilik de sektörden daha hızlı büyüyerek katılımcılarına reel getiri sağladı.
Konu ile ilgili değerlendirme yapan Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, BES’in 2023’te altın çağına girdiğini belirterek “Gerek pandemide yaşananlar gerekse de pandemi sonrası yaşanan ekonomik dalgalanmalar, insanlarda güvenli liman arayışı başlattı. Bu süreçte BES hem bugünün hem de geleceğin en güvenilir yatırım aracı olduğunu ispatladı. 18 yaş altının kapsam altına alınması, devlet katkısının yüzde 30’a çıkarılması gibi düzenlemelerle de BES, güçlü bir tasarruf misyonu üstlendi. 2022 rakamları da bu yüksek teveccühü gösteriyor.” dedi.
Bir yılda yüzde 77 artış
Sincek, BES fonlarının son bir yılda yüzde 77 artışla 433 milyar TL’ye yükseldiğine dikkat çekerek “2022 yılında BES’teki toplam katılımcı sayısı bir önceki seneye göre yüzde 10’dan fazla bir artışla 7 milyon 882 bini buldu. Sözleşme ve sertifika adetleri de bir milyon artışla 9,5 milyonu geçti. BES’teki bu yükselişte yüksek fon getirilerinin ciddi katkısı oldu. Yılbaşından yılsonuna ağırlıklı fon getirilerine baktığımızda sektörde yüzde 65,1’lik bir artış olduğu görülüyor.” açıklamalarında bulundu.
Faizsiz fonlara talep iki kat arttı
Fon getirilerinin artışında faizsiz fonlara olan ilginin katkısı olduğunu söyleyen Sincek, “Bu ilgiyi faizsiz fonların yıldan yıla artan pazar payından da takip edebiliyoruz. Şöyle ki 2013 yılında sadece yüzde 2,21’lik pazar payı 2017 yılsonunda yüzde 7,21’e yükseldi. 2018 yılsonu itibariyle yüzde 10,84’e, 2019 sonu itibariyle yüzde 13,69’a, 2020 sonu itibariyle de yüzde 18,12’ye yükseldi. 2021 yılında ise yüzde 20,74’e ulaşırken 2023 yılbaşı itibariyle faizsiz fonların toplam fonlardaki pazar payı yüzde 24,41 oldu. Bu süreçte sadece faizsiz fonlardaki rakamlara bakarsak sene başındaki 50,5 milyar TL’lik rakamın 2022 yılı sonunda 86,4 milyar TL’ye yükselerek artış oranının yüzde 71 olarak gerçekleştiği görülüyor. Sadece Otomatik Katılım bünyesindeki faizsiz fonlarda ise (tüm OKS büyüklüğü olarak bakıldığında yüzde 61’i) 9,7 milyar TL’den 3 milyar TL’ye yükselerek yüzde 98 oranında artış görülüyor. OKS’de faizsiz fonlara olan talebin iki kat arttığını söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu.
Sektörün önünde büyüdük
Katılım Emeklilik’in katılımcılarının hayatın her alanındaki ihtiyaçlarını karşılamayı hedeflediklerini aktaran Sincek, “Türkiye’nin öncü faizsiz BES ve katılım sigortacılığı markası olarak 2022 yılını sektörün önünde kapatmanın gururunu yaşıyoruz. Bu süreçte Katılım Emeklilik olarak yılbaşındaki 5,7 milyar TL’lik fon büyüklüğümüzü 11,26 milyar TL’ye yükselterek yaklaşık iki kat büyüme sağlamış olduk. Sektördeki yüzde 77’lik artışa kıyasla daha yüksek oranda yaklaşık yüzde 97’lik bir fon büyümesi gerçekleştirmiş olduk. Bunu da katılımcılarımızın bize olan güveni, yüksek teknolojik alt yapımız, deneyimli kadrolarımız ve diğer paydaşlarımız sayesinde başardık.” dedi.
BES’in başarısında emeklilik şirketlerinin payı büyük
Sincek, bunun kolay bir süreç olmadığını vurgulayarak “İnsanlar her durumda emeklilik fonlarının nasıl tepki verebileceğini ve uzun vadedeki katkısını gördüler, geride bıraktığımız yıllarda gerçek fon performansını gözlemleyebildiler. Bu sayede BES’e olan teveccüh arttı. Her tür yatırımcı için BES olmazsa olmaz bir tasarruf ve yatırım araçlarından biri haline geldi. Bu başarıda emeklilik şirketlerinin payı büyük ancak şirketlerimiz katılımcılarına bu getiriyi sağlarken çok küçük kesintiler ve marjlarda çalışıyor, çoğu dönem zorlanıyorlar. Sektörün yani sektördeki şirketlerin ilerleyebilmesi için gelirlerini, kaynaklarını arttırabilmeleri gerekiyor. Kaliteli hizmet sunmayı sürdürebilmeleri için kaliteli insanlarla çalışması, iyi bir teknolojik alt yapıya sahip olması gerekiyor. Bu da ciddi bir yatırım istiyor. Mevcut hizmet ücretleri ve çok cüzi olan kesinti miktarları yeterli değil. Emeklilik sisteminin katılımcılarına rekabetçi, iyi getiriler sağlarken sistemi yöneten şirketlerin de daha güçlenebilmesine imkân olmalı. Böylece sürdürülebilir başarıdan söz etmek mümkün olacaktır. BES’te yakalanmış bu başarı gelecekteki potansiyelin göstergesidir. Bu başarının yansıması fon getirilerimizde görülüyor. Yılbaşından yılsonuna ağırlıklı fon getirilerine baktığımızda sektörde yüzde 65,1’lik bir artış olduğu görülmektedir. Bu dönemde Katılım Emeklilik’in ağırlıklı getirisi yüzde 76,7 oranında gerçekleşmiştir.” diye konuştu.
Sektördeki en yüksek getiri
Son 5 yıllık getirilere baktığımızda ise sektör ortalamada yüzde 287,3’lük nominal getiri sağlarken aynı dönemde enflasyon yüzde 244,64’luk bir artış sergilemiş. Bu dönemde Katılım Emeklilik ve Hayat A.Ş olarak katılımcılarımıza sektörün en yükseği olan yüzde 388,7’lik getiriyi sağladık. Son 5 yıldır emeklilik fonlarından getiri şampiyonu olmayı başarıyoruz. Bize gösterilen bu teveccühe layık olmak için canla başla çalışıyoruz.
“BES en güvenilir yatırım aracı olduğunu ispatladı”