AXA iklim stratejisi kapsamında yaptığı çalışmaları ve sonuçlarını değerlendiren 2020 İklim Raporu’nu yayımladı. Şirket 2019 yılında 12 milyar Euro’luk bir toplama ulaşan yeşil yatırımlarını 2023 yılına kadar 24 milyar Euro’ya yükseltmeyi hedefliyor. AXA Sigorta CEO’su Yavuz Ölken, “İşimizin merkezinde ‘korumak’ yer alıyor” diyor.
AXA, 2050 yılına kadar karbon salımı düşük ve daha dayanıklı bir ekonomi hedefine katkı sağlamak için yenilediği iklim stratejisi kapsamındaki çalışmalarını ve hedeflerini inceleyen 2020 İklim Raporu’nu yayımladı. AXA’nın yatırımlarının iklim değişikliği açısından oluşturduğu riski ölçmek için oluşturduğu yöntemleri derinlemesine inceleyen rapor; aynı zamanda AXA Sigorta’nın da Dünya Dostu Sigortacılık yaklaşımıyla katkı sağladığı iklim odaklı çalışmalarla elde edilen sonuçları da sunuyor. Rapor ayrıca COVID-19 salgınının da ortaya koyduğu ‘risklerin bağlantılılığı’na bir kez daha dikkat çekiyor. İklim değişikliğinin salgın hastalıklar ve biyolojik çeşitlilik kaybı gibi başka risklerle doğrudan ve dolaylı olarak ilişkili olduğunun altını çiziyor.
Sigorta sektörünün ilk sırasında
Paris Anlaşması’nı kendine yol haritası olarak alan AXA, 2020 İklim Raporu’na göre 2019 yılında 12 milyar Euro’ya ulaşan yeşil yatırımlarının toplamını; 2023 yılına kadar 24 milyar Euro’ya yükseltmeyi hedefliyor. Bir yandan ürün ve hizmetleriyle iklim değişikliğiyle mücadeleye destek veren bir yandan da; yatırımlarının ve operasyonlarının karbon ayak izini azaltmak için de çalışmaya devam eden AXA’nın yatırımlarının karbon ayak izi 2014-2019 yılları arasında yüzde 31; doğrudan çevresel etkisi altındaki karbon salımı ise 2012-2019 yılları arasında çalışan başına yüzde 32 oranında azaldı. Şirket bu veriler sonucunda sürdürülebilirlik performansıyla küresel olarak sigorta sektörünün ilk sırasında yer aldı.*
Küresel İklim Stratejisini Destekliyor
Küresel iklim stratejisini desteklemek için adımlar atan AXA Sigorta ise, global olarak yürütülen çalışmalarının yanında; Türkiye’de de yenilikçi çözümler sunuyor ve ‘yaparak örnek olmayı’ hedefliyor. Şirket daha hareketli bir yaşam tarzının insan sağlığı açısından oluşturduğu değerin, iklim krizi açısından dünyanın bağışıklığı için de yapılabileceğine dikkat çeken; ‘Dünya için Hareket Et’ projesini Aktif Yaşam Derneği ve WWF-Türkiye iş birliğiyle hayata geçirmişti. Yeşil ofis olmak ve operasyonel süreçlerinden kaynaklanan karbon ayak izini azaltmak için de çalışmalar gerçekleştiren AXA Sigorta; Dünya Dostu binaların artmasını teşvik etmek için de müşterilerine farklı avantajlar sunan ürünler geliştiriyor. Ayrıca acentelerini ‘Dünya Dostu Acente’ olmaya ve karbon ayak izlerini azaltmaya çağırırken; AXA Tüm Kalplerde Gönüllüleri aracılığıyla da bu alanda değer yaratacak projelere destek veriyor.
Dünya Dostu Sigortacılık yaklaşımı
AXA Sigorta CEO’su Yavuz Ölken, “İşimizin merkezinde ‘korumak’ yer alıyor. Şirket olarak amacımız ‘insanlığın gelişmesi adına insanlar için önemli olanı korumak’. Dünyanın en büyük sigorta şirketlerinden biri olarak etkileri ve sonuçlarıyla; insanlığın ilerlemesi ve gelişimi açısından fark oluşturacak her konuda üzerimize düşen önemli sorumluluklar var. İklim değişikliği de bugün insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük risk. Bu konuda bilimsel veriler çok açık: Küresel ısınmanın 1.5 derece ile sınırlandırılması ve bunun içinde 2030 yılına kadar karbon salımının her yıl yüzde 7.6 düşmesi gerekiyor. İklim odağında oluşturduğumuz ve taahhütlerine sıkı bir şekilde bağlı olduğumuz küresel stratejimiz; Türkiye’de gururla hayata geçirdiğimiz Dünya Dostu Sigortacılık yaklaşımı; bu yaklaşım sonucunda ortaya çıkan ‘Dünya için Hareket Et’ projemiz ve daha nice adımlarla belirlenen hedeflere katkı sağlamak için kararlılıkla çalışıyoruz” dedi.
*Vigeo Eiris’in araştırmasına göre