18 Kasım 2024, Pazartesi
spot_img

Atmosferde tehlike çanları çalıyor

Küresel iklim değişikliği ile ilgili son veriler oldukça vahim. Dünya büyük bir kaosa doğru gidiyor. Uzmanlara herkesin üzerine düşeni yapması konusunda uyarıyor. Global sigorta sektörü, bu mücadelede ön saflarda yerini aldı.

SİBEL CİNGİ / SİGORTAMEDYA

Dünya büyük bir kaosa doğru gidiyor. Küresel iklim değişikliği ile ilgili veriler oldukça vahim. 2020 yılında atmosferdeki karbondioksit oranı 4  milyon yıl önceki seviyelerde… Dünya 30 yılda 178 milyon hektar orman kaybetti… Doğu Sibirya’da 38 derece sıcaklıklar görüldü. Dünya iklim değişikliğinini neden olacağı çok büyük felaketlere gebe. Uzmanlara herkesin üzerine düşeni yapması konusunda uyarıyor. Dünya sigorta sektörü, bu mücadelede ön saflarda yerini aldı.

BBC’nin iklim raporuna göre atmosferdeki karbondioksit miktarı 2020’de rekor seviyelere ulaştı. Atmosferdeki karbondioksit miktarı Mayıs 2020’de milyonda 417 parçaya ulaştı. Bu oran daha önce bir tek 4 milyon yıl önce bu seviyelere çıkmış. Raporda 1958’den beri Hawaii’deki Mauna Loa gözlemevinden CO2 konsantrasyonlarını izleyen Scripps Oşinografi Enstitüsü’ndeki CO2 programının başkanı Ralph Keeling’in görüşlerine yer veriliyor. Keeling, “Her yıl rekor seviyeler görüyoruz. Bu yıl yine rekor seviyeler gördük. Covid’e rağmen” diyor.

2020 Avrupa’daki en sıcak yıl oldu

Raporda artan sıcaklıklara da önemli bir vurgu yapılıyor. Rapora göre geçtiğimizi 10 yıl kayıtlardaki en sıcak dönemdi. 2020 yılı, 19. yüzyıl ortalamasından 1,2 derece daha sıcak geçti. Avrupa’da, şimdiye kadarki en sıcak yıl olurken, küresel olarak 2020 en sıcak yıl olarak 2016 ile berabere kaldı. Giderek artan sıcaklıklar nedeniyle çıkan yangınlar dünyaya ağır bir fatura çıkardı. ABD’nin Kaliforniya eyaletinde, Colorado ve doğu Avustralya’da çıkan yangınlar 2020 yazını ‘kara yaz’ olarak tarihe geçirdi.  

Artan sıcaklıklar arktik donmayı iki ay geciktirdi

Sıcaklıktaki bu artış hiçbir yerde Kuzey Kutbu’nda olduğundan daha keskin bir şekilde hissedilmiyor. Haziran 2020’de Kuzey Kutup Dairesi’nde şimdiye kadar en yüksek sıcaklık kaydedildi.  Doğu Sibirya’da sıcaklık 38 C’ye ulaştı. Sıcak hava dalgası, Doğu Sibirya ve Laptev denizlerinde deniz buzunun erimesini hızlandırdı ve olağan arktik donmayı neredeyse iki ay geciktirdi. Buz kaybının şimdiden dünya genelindeki hava modellerini bozduğuna inanılıyor.

Dünya 30 yılda 178 milyon hektar orman kaybetti

1990’dan beri dünya 178 milyon hektar ormanı (690.000 mil kare) kaybetti.

Uzmanlar, ormanların küresel ısınmayı engellemede hayati bir role sahip olduğunu vurguluyor. Grantham Enstitüsü’nde kıdemli öğretim görevlisi olan Bonnie Waring, “Küresel olarak orman alanlar azalmaya devam ediyor” diyor ve büyük bölgesel farklılıklar olduğuna dikkat çekiyor. Waring, “Güney Amerika ve Afrika’daki birçok tropikal ormanı kaybediyoruz” diyor. Raporda

Orman örtüsünü en hızlı kaybeden ülkeler Brezilya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Endonezya olarak sıralanıyor. 2020’de Amazon yağmur ormanlarındaki kayıp 12 yılın en yüksek seviyesine çıktı .

Sigorta sektörünün çabası her açıdan artıyor

İklim değişkliği ve yarattığı riskler sigorta sektörünün uzun zamandır gündeminde yer alıyor.  Sigorta sektörü bu mücadelede ön saflarda yerini aldı.

Dünyanın önde gelen danışmanlık şirketlerinden şirketi Boston Consulting Group’un (BCG) yaptığı çalışma sigorta sektörünün iklim değişikliği ile ilgili mücadelesine dikkat çekiyor.

Bu ortamda sigorta sektörünün, iklim değişikliği çabalarını iki katına çıkarma fırsatına sahip olduklarına dikkat çekiliyor. Araştırmaya göre sigorta şirketleri bu sayede pazardaki rekabet avantajlarını artırabilir. Sigorta sektörünün bu konudaki çabasının giderek arttığına vurgu yapılan araştırmada, sigorta şirketerinin endüstriler üzerinde doğrudan etkili olabileceği belirtiliyor. Araştırmaya göre  sigortacılar, poliçe portföyleri aracılığıyla iklim gelişimini iki şekilde destekleyebilir: Müşteri tabanlarının yapısını değiştirmek veya ürün ve hizmet tekliflerinin bileşimini değiştirmek.

Mücadelede öne çıkan dört başlık

Uzmanlara göre sigorta sektörünün iklim değişikliği savaşında  güç kazandıracak dört alan var. Ünlü danışmanlık şirketi Boston Consulting Group’un (BCG) hazırladığı bir çalışmada bu dört alan şöyle belirtiliyor: Portföy Sigortası, Yatırım Portföyü, Dahili Emisyonlar, Düzenleme ve Rapor…

Çalışmada sigorta sektörüne yönelik şu vurgular yapılıyor:

Portföy Sigortası: Müşteri tabanında değişimi teşvik edin ve ürün ve hizmet tekliflerini iklim eylemini destekleyecek şekilde uyarlayın.

Yatırım Portföyü: İklimin ilerlemesini sağlayan yatırım uygulamalarını ve taktiklerini benimseyin. Bunlar, portföy şirketleriyle ilişki kurmayı; karbon emisyonları gibi çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) faktörlerini yatırım kararları ve hedeflerine entegre etmek; yenilenebilir enerji kaynakları gibi belirli sektörlere yatırım yapmak.

Dahili Emisyonlar: Tedarikçiler de dahil olmak üzere şirket içi operasyonlar için emisyonları ölçmek ve aktif olarak çalışmak. Düzenleme ve Raporlama: Şirketin iklimle ilgili riski, karbon ayak izi ve iklim eylemini destekleme çabaları konusunda şeffaflık sağlayın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER