3 Kasım 2024, Pazar
spot_img

Atilla Benli: “Milli ekonomimize olan katkıyı arttırmak için çok çalışıyoruz”

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli, Türkiye’deki sigortalanma bilincinin giderek arttığını söyleyerek “TSB’nin Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte hazırladığı ‘Türkiye Sigortacılık Sektörü Ekonomik Etki Analizi Raporu”na göre sigortacılık sektörünün GSYH üzerindeki toplam etkisini yüzde 7,46’lık büyüme ile 421 milyar TL’ye yükseltmek mümkün.” dedi.

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı (TSB) Atilla Benli, Türkiye ekonomisine bankacılıktan sonra en büyük katkıyı sigortacılık sektörünün sağladığını söyleyerek “Bu durumla gurur duyuyor ve millî ekonomimize olan katkıyı her geçen gün daha da artırmak için canla başla çalışıyoruz. Daha güçlü sigortacılık sektörü, daha güçlü millî ekonomi.” ifadelerini kullandı.

Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte hazırladıkları “Türkiye Sigortacılık Sektörü Ekonomik Etki Analizi Raporu” hakkında da konuşan Benli, sigorta sektörünün ülke ekonomisine katkılarını geliştirerek sürdüreceğini belirtti.

Sigortacılık sektörü her geçen gün büyüyor

Benli, sigortacılık sektörünün her geçen gün daha da büyüdüğüne dikkat çekerek vatandaşların sigortaya teveccühünün artarak devam ettiğini söyledi ve ekledi: “Son iki senedir pandemi, doğal afetler, dünya ekonomilerinde yaşanan dalgalanma gibi pek çok olağan dışı olayı tecrübe ettik. Bu zor dönemler, hepimizi elimizdekinin ‘kıymetini bilmeye’, onları koruma bilinciyle hareket etmeye itti. TSB olarak çabalarımızın karşılıksız kalmadığını görmek, sigortalılarımızın hem bireysel hem aile ekonomileri hem de millî ekonomimizi ‘güvence altına’ almak için gerekeni yaptıklarına tanık olmak çok değerli. Sigortanın ‘kara gün dostu’ olduğunu sık sık tekrarlıyoruz. Bunun en belirgin örneklerinden biri, üzerinden 23 yıl geçse dahi asla unutamayacağımız 17 Ağustos Büyük Marmara Depremi’dir. Allah bir daha böyle büyük acılar yaşatmasın.”

Sektörün potansiyeli büyük başarılara gebe

Sigorta sektörünün sahip olduğu potansiyelle daha büyük başarılara imza atmaya hazır olduğunun altını çizen Benli, Boğaziçi Üniversitesi’yle birlikte hazırladıkları Rapor’un bunu bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.

Benli, “Türkiye Sigortacılık Sektörü Ekonomik Etki Analizi Raporu”nda sigortacılık sektörü için öngörülen muhtemel büyüme senaryolarının millî ekonomi üzerindeki ‘doğrudan’ ve ‘dolaylı’ etkilerinin açıklandığını aktararak ““Hesaplanabilir Genel Denge Modeli” yaklaşımını temel alan analizde, uygun kamu politikaları ile gelişmekte olan muadil ülkeler arasında pozitif ayrışmanın mümkün olduğu vurgulanıyor. Araştırma sonuçlarına göre; Türk sigortacılık sektöründeki penetrasyonun mevcut yüzde 2,2 oranından, muadil ülkelerde gözlemlenen ortalama yüzde 3,2’ye çıkması sektörel bazda yaklaşık olarak yüzde 45’lik bir büyümeye tekabül ediyor. Potansiyel Senaryoda oluşabilecek ‘doğrudan’ ve ‘dolaylı’ etkiler birlikte değerlendirildiğinde Türkiye ekonomisi için GSYH üzerindeki toplam etkinin yüzde 3,51’lik büyüme ve 197,8 milyar TL’lik artışa karşılık gelmesi bekleniyor. Bu büyümenin74,6 milyar TL’lik kısmının (yüzde 1,32’lik büyüme) doğrudan etki, geri kalan 123,2 milyar TL’lik kısmının (yüzde 2,19’luk büyüme) ise dolaylı etki kanallarından geleceği tespit ediliyor.” açıklamalarında bulundu.

Rapor’da ortaya konan bir diğer senaryonun ise “Pozitif Ayrışma” olarak adlandırıldığını aktaran Benli, “Bu senaryoda penetrasyon oranının yüzde 2,2’den yüzde 4,5’e çıkması değerlendiriliyor.“Pozitif Ayrışma Senaryosu”nda oluşabilecek ‘doğrudan’ ve ‘dolaylı’ etkiler birlikte değerlendirildiğinde Türkiye ekonomisi için GSYH üzerindeki toplam etkinin yüzde 7,46’lık büyümeyle 421 milyar TL’lik artış sağlayacağı öngörülüyor. Bu büyümenin; 149,2 milyar TL’lik kısmının (yüzde 2,62’lik büyüme) doğrudan, geri kalan 271,8 milyar TL’lik kısmının (yüzde 4,84’lük büyüme) ise dolaylı etki kanallarından geleceği tespit ediliyor.” şeklinde konuştu.

Sektör bütünsel büyümeyi destekleyecek

Benli, “Türkiye Sigortacılık Sektörü Ekonomik Etki Analizi Raporu”nun tüm sonuçlarını sonbaharda kamuoyu ile paylaşmaya hazırlandıklarını vurgulayarak “Bu senaryolar altında, Türk sigortacılık sektörünün,‘potansiyel büyüklüğüne ulaşması’ veya ‘muadil ülkelerden pozitif ayrışması’ durumunda merkezi yönetim bütçe vergi gelirlerine yapacağı katkı ile birlikte ‘bütünsel büyümeyi’ desteklemesini bekleniyoruz” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER