Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik Genel Müdürü Atilla Benli, Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) seçimli olağan Genel Kurul Toplantısı’nda 3’üncü kez TSB Başkanlığı’na seçildi. Genel Kurul Toplantısı’nın açılışında konuşan Benli, “Hedefimiz, 84 milyon kişiye ulaşmak” dedi.
Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) seçimli olağan Genel Kurul Toplantısı 1 Nisan’da gerçekleşti. Sheraton Grand Otel, İstanbul-Ataşehir’de düzenlenen toplantıda, Birlik Başkanlığı’na yeniden Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik Genel Müdürü Atilla Benli seçildi. Benli’nin tek aday olarak girdiği ve 3’üncü kez başkanlığa seçildiği toplantıda TSB Genel Sekteri Özgür Obalı’nın katılımcılara hitabı ve İstiklal Marşı’nın okunması ile saygı duruşunun ardından açılış konuşmalarına geçildi.
Genel Kurul Toplantısı’nın da açılışında konuşan Atilla Benli; “Sigorta sektörü olarak hedefimiz, Türkiye’deki 84 milyon kişiye ulaşmak” dedi. Türkiye’nin dünyada 19’uncu büyük ekonomisi olmasına karşın, sigorta sektörünün ise dünyada 38’inci sırada yer aldığını belirten Benli, “Dünyada, toplam primin GSYH’deki payı yüzde 7,4 iken bu oran, Türkiye’de yüzde 2,2. Kezâ, özel emeklilik fonlarının GSYH’ye oranı, OECD ülkelerinde yüzde 145,9 iken Türkiye’de yüzde 3,4. Sigorta penetrasyonu artırmak ve sigorta sektörünün finansal sektör içindeki payını artırmak en büyük 2 hedefimiz” diye konuştu.
Yangın ve sel felaketlerinin yanı sıra pandemiyle de mücadele edilen 2021 yılının tüm zorluklarına rağmen başarıyla geçirildiğini ifade eden veüstlenilen tazminat tutarının önceki yıla kıyasla yüzde 44 artarak yaklaşık 64 milyar TL’ye ulaştığını belirten Benli,şu değerlendirmelerde bulundu: “Sigortalılarımızın ihtiyaçlarına anında yanıt verebilmek için büyük bir özveriyle çalışıyoruz. Hepsi birbirinden değerli şirketlerimizle, paydaşlarımızla, destek sağlayıcılarımızla kocaman bir aileyiz ve istihdama önemli katkılar sunuyoruz. Başta düzenleyici kurumumuz SEDDK ve Birliğimiz olmak üzere sektördeki tüm paydaşlarımızla sigortacılığı güçlü yarınlara taşıyarak, ülkemizin ekonomisine katma değer sağlamak için çalışmalarımızı omuz omuza sürdüreceğiz.” 2022 yılının zorlu bir yıl olacağını belirten Benli, tüm sektör paydaşlarının dayanışma ile hareket etmeleri gerektiğini söyledi.
2022, BES ve sigorta yılı olmalı
Benli’nin ardından söz alan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkan Yardımcısı Ali Ersoy’da yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da belirttiği gibi dünyanın ilk 10 büyük ülkesi içinde yer almanın gereği olarak yatırımları artırmanın önemine dikkat çekerek, “Sigorta sektörü ve BES olarak buna bir katkı verebilirsek ne mutlu bize” dedi. 2022 yılının ‘BES ve sigorta yılı olması gerektiğini altını çizen Ersoy, konuşmasında, katılımcılara SEDDK olarak sektöre yönelik icraatlarından bahsetti.
Türk modeli olarak adlandırdığımız Katılım Sigortacılığı düzenlemesini Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve diğer Arap ülkelerindeki sigortacılık otoriteleri ile 25 şirkete anlattıklarını ifade eden Ersoy, “Sonuçta yatırım yapmak için bizimle beraber ülkemize geldiler. Bu konuyu çok önemsiyoruz. 2022 yılında Özel Sağlık Sigortası’nın daha az maliyetle nasıl yapılabileceğinin temaslarını yürütüyoruz. KVKK konusunda yine sektör temsilcilerimizle temas hâlindeyiz. 2030 ve 2053 hedefleri doğrultusunda sıfır karbon salımı için, çevreye zarar veren hususları kontrol altına almak için harekete geçmeliyiz. Dijital Poliçe konusunda yasal bir düzenlemeye ihtiyaç var. Doğrudan Tanzim konusunda çok güzel bir rapor ortaya çıkmış, gönüllü bir şekilde ve kategori koyarak biz bu işi yapabiliriz. Ardından da kişi bazlı sigorta uygulamasını hayata geçirmeliyiz” dedi. Konuşmasında, sigortalıların son zamanlarda Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası’na erişiminde sıkıntıların dile getirildiğine dikkat çeken Ersoy, SEDDK olarak bu konuda bazı tedbirler alacaklarını söyledi.
Murat Zaman:Sektöre desteğimiz sürecek
Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) 1 Nisan’da düzenlenen seçimli olağan Genel Kurul Toplantısı açılışında konuşan, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Zaman da, sigorta sektörü ve Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES), Türkiye ekonomisi açısından önemine dikkat çekti. Sigorta sektörünün, GSMH’nın 32 katı katı büyüklüğünde, 230 trilyon TL teminat verdiğini belirten Zaman, “Sigorta sektörü, ekonominin sağlıklı bir şekilde geleceğe ulaşmasını sağlıyor” dedi. Türkiye’nin ilk emeklilik fon yöneticilerinden bir olduğunu söyleyen Zaman, BES’in de 18 yıllık bir başarı hikâyesi olduğunu söyledi. Zaman, BES’te yüzde 30 devlet katkısı, 18 yaş altı kesimin BES’e dahil edilmesi ile ilgili düzenlemelerin devlet ve Bakanlığın, BES’e olan güvenini de gösterdiğini vurguladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak sektörün her zaman yanında olduklarını ve sektöre gereken desteği sağlamaya devam edeceklerinin altını çizen Zaman, en kısa zamanda sektör temsilcileri ile bir araya gelmek istediklerini söyledi.
Seçim sonrası ilk röportaj Sigorta Ekranı’na
Üçüncü kez Türkiye Sigorta Birliği başkanlığına seçilen Benli, seçim sonrası ilk röportajını Sigorta Ekranı’na verdi. Benli, sonuçtan duyduğu mutluluğu dile getirerek “Hepimize hayırlı ve uğurlu olsun. Bu bir sorumluluk yüklüyor omuzlarımıza ama şu ana kadar sektörün tüm desteğini arkamda hissettim. Hep birlikte bugüne kadar çok önemli işler başardık. Birlik ve beraberliği ortak akılla birleştirip 2022 yılını da inşallah alnımızın akıyla, başarıyla tamlayacağız. Hepimize hayırlı uğurlu olsun.” dedi.
2022 çok başarılı ve meşakkatli bir yıl olacak
2022 hedefleriyle ilgili açıklamalar yapan Benli, ilk üç ay dikkate alındığında elementer tarafın yüzde ellinin üzerinde büyüdüğünü söyleyerek “Hayat emeklilik tarafında da özellikle yılın sonunda yüzde 25’den 30’çıkan oran ve 18 yaş altına bütünleşik BES gibi bireysel emeklilik sistemini ülkemizin tasarruf merkezi haline getiren bir döneme girdik. Bu anlamda BES ve hayat şirketleri için 2022 yılı çok başarılı ve meşakkatli olacak. Yeni ürünler ve hedefler peşinde koşacağız.” diye konuştu.
Teknik karlılığın ön planda olması gereken bir dönemdeyiz
Benli, elementer tarafta Ukrayna-Rusya savaşının olumsuz etkilerinin maliyetlere yansıdığını ifade ederek ve “Mali tarafta alınan önlemlerle sigorta sektöründe teknik taraftaki sıkıntıları mali tarafla dengelenme durumunun bu yıl ilk defa bittiğini görüyoruz. Hem işimiz iyi yapmak, hem de iyi hesap yapmak zorundayız. Teknik karlılığın ön planda tutulması gereken bir döneme girdik. Ancak çok nitelikli yönetimlerden oluşan şirketlerimiz var. Her türlü önlem alınmış durumda. Rekabet devam ediyor. Buradan görüyoruz ki 2022 yılı sektörün rekorlar kırarak bitireceği bir yıl olacak.” açıklamalarında bulundu.
Yeni ekonomi planında sigorta sektörü anahtar konumda
Sigorta sektörünün yeni ekonomi planında anahtar sektör olduğuna dikkat çeken Benli, “Tüketim kredi ilişkisinden yatırım tasarruf ilişkisine geçmek isteyen yeni ekonomi modelinde buna her türlü hizmet edecek yegâne sektör sigorta sektörü. Bir tarafta riskleri, tazminatları dağıtırken bireysel emeklilik ve hayatta da fonları biriktirip ekonominin ihtiyacı olan uzun fonlara ulaşması için vatandaşların tasarruflarının finans sistemine sunulmasını sağlıyoruz. Sigorta sektöründeki tüm olumlu gelişmeler devlete ve vatandaşa olumlu yansıyan gelişmeler ve araştırmalara göre Türk ekonomisine katkısı 7,5 puan. BES’te 500 milyar, 200 milyar da elementer prim hedefine doğru koşturuyoruz.” ifadelerini kullandı.
Ortak akılla hareket ediyoruz
Dağıtım kanalları, sigorta şirketleri, eksperler, düzenleyici ve denetleyici kurum ile bir bütün olduklarının altını çizen Benli, “Ortak akılla kamu faydasını merkeze koyup ilerliyoruz. Bu çerçevede tüm olumlu gelişmelerden herkes eşit anlamda yararlanacak. Matematiksel olarak tüm sektörler arasında açık ara en iyi hedeflerine ulaşmış ve sıkıntılarını atlatmış bir sektör görüyorum.” dedi.
Seçim sonuçlarına göre Yönetim ve Komiteler de şu şekilde sıralandı: