23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

KUM FIRTINASI ve M.Ö 4500 yılındaki risk yönetimi

Hayatımız Sigortalı Dergisi yazarı ve Eksper Mustafa Nazlıer, Ankara’da meydana gelen kum fırtınasını çok farklı bir bakış açısıyla M.Ö. 4500 yılına bağladı. Makalesini “Sigortalı olanlar için bir sorun yok ama sigortasızların fırtınası daha fazla zarar verici oldu” cümlesiyle bitiren Nazlıer, sigortalı olmanın önemine de vurgu yapıyor. Nazlıer’in makalesi şöyle….

Mardin’de özgün mimarlığın ön planda olduğu bu yerleşimin tarihi, tahmini olarak milattan önce 4500 yılına dayanmaktadır. Yerleşim alanında kullanılan malzeme, renk ve yapı özellikleri ilgi çekici. Aslında bu seçenek Mardin ve hemen yakınındaki savaş öncesi Halep için bir tercih değil Risk Yönetimi sonucu demek doğru olacak. Milattan önce 4500 yılında riski yöneten düşünceye saygı duymak gerek.

Bölge için belirgin risk Kum Fırtınaları. Coğrafya meteorolojik karakteristiklerini her zaman tekrarlar. Ani olarak gerçekleşen rüzgârlar, yağış almayan ve kurak bölgelerde her zaman fırtınalara yol açar. Toprak her zaman kuru ve örtüsü de serbest malzeme olduğundan bu fırtınalar taşıdıkları malzeme ile kum fırtınası meydana getirir.

Çok sık kum fırtınası olan bölgelerdeki yapıların dış cepheleri tamamen bu durum dikkate alınarak inşaa edilir. Evleriyle ünlü Mardin, kum fırtınalarının sanata dönüştürdüğü şehrimizdir.

İklim değişikliği son 20 yıldır her gün tüm dünyanın en önemli gündemi olarak ilk sıradaki yeriniş koruyor. Değişen iklim, farklı sonuçları doğururken bunlara hazırlıklı da değiliz. 12 Eylül Cumartesi günü Ankara’da meydana gelen kum fırtınası bir ilk gibi görünse de bundan sonraki yaşanacakların da habercisi.

Ankara ve çevre illerde zaman zaman hortumlar yaşanır ve fırtınaların da varlığı bilinir. Beklenmedik ve ani olarak gerçekleşen rüzgârlar, ani basınç değişimleri ve takip eden yağışlar yaşanabilir.

Mevsimin kurak geçmekte olduğunu biliyoruz. Ankara’nın Polatlı İlçesi bir tarım alanı. Kurak toprak üzerindeki örtüsünü hızla kaldırıp taşıyan rüzgârların fırtınaya dönüşmesi; Ankara şehir merkezinde kum fırtınası yaşanmasına sebep oldu.

Olağan yaşam koşullarını olumsuz etkileyen fırtına birçok hasara da yol açtı. Hasar boyutları düşük olsa da sayısının fazla olduğunu görüyoruz. Fırtınadan çatısı uçan binaların üzerine düşen yağış, toz ve kum ile beraber kirlenmeye de yol açtı.

Kesin olarak tekrarlanacak

Hazırlıksız yakalanan başkent için şaşırtıcı ve ilgili çekici olduğu kesin. Bir istisna denilemez çünkü artık değişen iklim aynı olayları kesin olarak tekrarlayacaktır. Kum fırtınaları kuraklığın doğrudan yansımasıdır. Bu durum kısa sürede düzelmez. Küresel ısınma tüm sigorta sektörünün bir numaraları risk. Kök sebep küresel ısınma, sonucunda kum fırtınası. Aynı kök sebebe dayalı farklı olaylara hazırlıklı olmalıyız. Tozunu başkente bırakan fırtına Mardin’i daha iyi anlamamızı sağladı.

Bu arada sigortalı olanlar için bir sorun yok ama sigortasızların fırtınası daha fazla zarar verici oldu.

SİGORTAMEDYA ÖZEL

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER