5 Aralık 2025, Cuma
spot_img

Ali İhsan Balta: “Yedek parça tedarik sistemi alarm veriyor”

Sigorta sektörünün kalbinde giderek büyüyen bir kriz, sessizce çöküş sinyalleri veriyor: Yedek parça tedarik zinciri neredeyse işlemez hâle geldi. Son dönemde sahada çalışan ekspertiz ekiplerinden onarım merkezlerine, oradan sigortalı araç sahiplerine kadar uzanan zincirde ciddi bir tıkanma yaşanıyor.

Görünürde basit gibi duran bir parçanın teslim edilememesi; arkasında biriken koordinasyonsuzluk, sistem zafiyeti ve sorumluluk eksikliği ile birleştiğinde tam bir yapısal krize dönüşüyor.

Gecikmeler Artık İstisna Değil, Kural Hâline Geldi

Onarım sürecinin tamamlanabilmesi için ihtiyaç duyulan parçalar ne yazık ki zamanında ve sorunsuz şekilde tedarik edilemiyor. Tedarik zincirindeki bu derin aksamalar artık yalnızca birkaç günü değil, haftaları bulan gecikmelere yol açıyor. Sonuç mu? Tüketiciler, araçsız, çaresiz ve giderek artan bir öfke içinde belirsizliğe mahkûm ediliyor.

Sigorta Onarım Sürecinde Zincirin Kırıldığı Nokta: Tedarik

Hasar dosyasının ekspertiz aşamasından onay sürecine kadar geçen adımları başarıyla geçen araçlar, tedarik ayağına geldiğinde kilitleniyor. Günler, hatta haftalar süren tedarik onaylarının yapılmaması, parça bekleyişi onarım süreçlerini uzatmakla kalmıyor; servislerin iş planlarını bozuyor, ekspertiz firmalarını zan altında bırakıyor ve en önemlisi de araç sahiplerini mağdur ediyor.

Bugün gelinen noktada yaşanan sorunlar artık bireysel vakalar olmaktan çıktı; sistemik bir kangren hâlini aldı. Sahada sıkça karşılaşılan başlıca problemler şöyle:

  • Orijinal olarak tedariği onaylanan parçalarda eşdeğer, hatalı ya da araçla uyumsuz parçaların sevki nedeniyle onarım süreçlerinin sekteye uğraması,
  • Tedarik onayı verilmiş olmasına rağmen parçaların teslimatının geciktirilmesi,
  • Dosya kapandıktan günler sonra tedarikçilerin tek taraflı tedarik iptal kararları alması,
  • “Yeni” ibaresiyle teslim edilen ancak işlem görmüş ya da boyalı parçaların gönderilmesi,
  • Ve en önemlisi, yaşanan tüm bu sorunlar karşısında tedarikçilere ulaşılamaması, muhatap bulunamaması…

Bu tablo, teknik bir arıza değil; kuralsızlık, keyfiyet ve denetimsizliğin doğrudan bir yansımasıdır.

Tüketici Güveni Yıpranıyor, Marka İtibarı Eriyor

Tedarik krizi yalnızca onarım süreçlerini geciktirmiyor; aynı zamanda sigorta şirketlerinin güvenilirliğini, marka itibarını ve müşteri memnuniyetini de tehdit ediyor. Geciken her parça, karşılık bulmayan her şikâyet ve muhatapsız bırakılan her dosya, tüketicinin sabrını zorluyor.

Tüketicinin yaşadığı mağduriyet artık bir “aksaklık” değil, sistemin doğasına dönüşmüş bir sorumsuzluk hâli olarak görülüyor. Bu da sektöre duyulan güveni derinden sarsıyor.

Artık açık bir çağrı yapmak zorundayız: Sigorta sektörünün yedek parça tedarik sistemine kapsamlı ve kalıcı bir reform şarttır.

Bu yazı bir uyarı değil; gecikmiş bir çığlıktır.

Ekspertiz ofislerinden yükselen, servislerin duvarlarında yankılanan, dosya sahiplerinin sabrıyla birlikte büyüyen bu çağrı artık duyulmak zorunda.

Aksi hâlde bu kriz, sadece sektör içi bir problem değil; katlanarak büyümesi doğrultusunda ülke genelinde milyonlarca araç sahibinin doğrudan maruz kaldığı, etkilendiği yapısal bir sorun hâlini alacaktır.

Tüm bu sorunların ilgili muhataplarca dikkate alınacağına; sürecin şeffaf, hızlı ve çözüm odaklı bir yaklaşımla yönetileceğine inanıyoruz. Bu doğrultuda, sorumluluk bilinciyle gerekli adımların atılmasını temenni ederiz.

Son olarak, az sayıda da olsa bu sorunları yaşatmayan, işini hakkıyla ve profesyonel olarak yapan tedarikçi firmalara da teşekkür edelim.

6 YORUMLAR

  1. Valla helal olsun abi müşteri parca bekliyor zaten mağdur insanlar parca gelmiyor parcaci elimde var geçiyor parçayı sipariş veriyor 10 15 gün sonra geliyor musteride servisten kaynaklı yada eksper den kaynaklı sanıyor bu işe acil bir çözüm bulunması lazım

  2. Mükemmel analiz etmişsiniz teşekkür ederim.Tuzla oto sanayi de Servis olarak hizmet veriyoruz.Fakat Yedek parçalar bazen şehir dışından kargodan hasarlı geliyor. Tekrar gönderiyoruz bekliyoruz Müşteriler ekpere servise kusur buluyor.

  3. Merhaba,

    Bu kadar net ve doğrudan anlatılamazdı herhalde. Kaleminize sağlık. Gün geçtikçe biz acenteler farklı şirketlerde açılan farklı hasar dosyalarında daha sık bu şikayeti alır olduk. Ancak vaka bazlı olduğunu düşünüyorduk ki değilmiş bu anlaşıldı maalesef. Çözümün bir an evvel bulunması temenninize katılıyorum yoksa ne aracı kurumlarda ne de sigorta şirketlerinde marka itibarı ve müşteri sadakati kalmayacak.

  4. Yakında SIGORTA EKSPERLERI ISVEREN SENDIKASI MURACCATI SONRASI CUMHURBAŞKANLIĞI DENETLEME KURULU ILE HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI TEFTİŞ KURULU RAPORLARI DOGRULTUSUNDA YEDEK PARÇA TEDARİK SİSTEMI SEDDK TARAFINDAN SON VERILIYOR.

  5. Merhaba,
    Sayın, Eksper Ali İhsan Balta ya bu tespitleri ve tedarik sistemine serzenişinden dolayı çok teşekkür ederim. Aynı zamanda araç sahipleri ve onarım servislerinin çok ciddi sorunlarını da dile getirmiş.
    Bu sorunların daha iyi bir çözüme kavuşması için gerekli koordinasyonlar nasıl sağlanmalı? İlgili kurum ve kuruluşların, yaşanan bu mağduriyetlere zaman kaybetmeden çözüm üretmelerini talep ederiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER