Aksigorta, siber risklerle ilgili duyarlılığını ürün boyutunun da ötesine taşıyarak; ‘Dijital Güvenlik Platformu’nu oluşturdu. Toplumdaki siber risklerle ilgili farkındalık ve bilinçlenmeyi artıracak platform aracılığıyla Boğaziçi Üniversitesi işbirliğiyle vatandaşa ücretsiz online dijital güvenlik eğitimi de verilecek.
ALP SÜER / SİGORTAMEDYA
Türkiye’de mart ayından beri etkili olan Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle bir yandan ‘home-office’ çalışmaların artması; diğer yandan ‘uzaktan eğitim’in hayatımıza girmesi sonucu bireylerin vakitlerinin büyük çoğunluğunu akıllı telefonları ve bilgisayar karşısında geçirmeleri büyük bir tehdidi ortaya çıkardı: ‘Siber ataklar.’ Gerçi söz konusu tehdit yeni değil; dijitalleşmenin artması bile birlikte özellikle son 5 yıldır ülkemizdeki birey ve kurumları tehdit ediyor.
Salgının dayattığı koşullar nedeniyle siber saldırıların şiddeti artarken, sigorta şirketlerinin de sundukları; birey ve kurumları söz konusu risklere karşı güvenceye altına alan ‘siber riskler sigortası’nın da sayısı artıyor. Bu konuda sektörde öncülük eden şirketlerden Aksigorta, siber risklerle ilgili duyarlılığını, ürün boyutunun da ötesine taşıdı. Sosyal sorumluluk bilinci ile ‘Dijital Güvenlik Platformu’nu oluşturan şirket; platform aracılığıyla Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi ve Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Siber Güvenlik Merkezi ile iş birliği yaparak; vatandaşa ücretsiz online eğitim de verecek.
Dijital riskler konusunda toplumdaki farkındalığın ve bilgi düzeyinin artması; kurumların ve bireylerin bu konuda daha hazırlıklı olmasına katkıda bulunulmasını hedefleyen Dijital Güvenlik Platformu, 27 Kasım’da, Aksigorta üst düzey yöneticileri ve Boğaziçi Üniversitesi’nden temsilcilerin katıldığı online bir toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı.
Dijital güvenlik riskleri artıyor
Toplantıda, koşulların hızla değiştiği bir ortamda, ‘dijital güvenlik risklerinin arttığına dikkat çeken Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen; “Toplumun bu risklere karşı bilinçlenmesine katkıda bulunmak bizim sürdürülebilirlik anlayışımızın bir gereği” dedi. Gülen’in verdiği bilgilere göre, 2018’de internette 7 milyar cihaz varken, geçen yılın sonu itibarı ile bu sayı 26.6 milyar oldu. Bağlı cihaz sayısının da 2021’de 35 milyara ulaşması, 2025 itibarı ile 70 milyarı geçmesi bekleniyor. Bu cihazlar evlerimizde, sağlık hizmetlerinde, ulaşımda, sanayide, askeri teknolojilerde ve daha birçok alanda kullanılıyor. 4.5G’den sonra devreye girmesi beklenen ‘5G hizmeti’ ile birlikte internete bağlanabilen nesnelere yönelik saldırıların daha da artması beklendiğini vurgulayan Gülen; “Dijitalleşmenin hızına baktığımızda ciddi güvenlik açıklarının da aynı hızla hayatımıza girebileceğinin toplum olarak farkında olmamız gerekiyor’’ diye konuştu.
Herkese eşit fırsat yaratılacak
Toplantıda, Türkiye’de dijital güvenlik konusunda farkındalığın oldukça düşük olduğunu belirten Aksigorta Genel Müdür Yardımcısı Tolga Tezbaşaran; Dijital Güvenlik Platformu ile amaçlarını; herkesin kaliteli bir dijital güvenlik eğitimine katılabilmesi için eşit fırsat yaratmak, siber saldırılar konusunda iş dünyasının bilinçlendirilmesiyle ekonomik büyümeye katkı sağlamak, gelişen bilişim teknolojilerine hem aile, hem küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) tarafında katkı sağlama olarak sıraladı. Tezbaşaran, program dahilinde Boğaziçi Üniversitesi işbirliği ve KOBİ eğitimleri sayesinde eğitim ve iş dünyasında yeni iş birlikleri oluşturmayı, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme konusunda ortaklıklar kurulmasını sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.
Bilgi güvenliği artacak
Dijitalleşmenin günümüzde bireyler, kurumlar ve ülkeler için ciddi riskler yarattığını vurgulayan Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) Müdürü & UN SDSN Türkiye Direktörü Doç. Dr. Tamer Atabarut; “Aksigorta Dijital Güvenlik Projesi ile karşı karşıya olduğumuz pandemi sürecinde giderek hızlanan dijitalleşme kapsamında; KOBİ’lere ve ailelere yönelik ücretsiz dijital güvenlik eğitimleri vererek katılımcılarımızı kötü amaçlı saldırılardan korumayı ve bilgi güvenliğini artırmayı hedefliyoruz’’ diye konuştu.
Yıl sonuna kadar 4 eğitim zoom üzerinden verilecek
Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Siber Güvenlik Merkezi (BÜSİDER) Proje Yöneticisi Doç. Dr. Bilgin Metin de Dijital Güvenlik Platformu aracılığıyla verilecek eğitimler hakkında şu bilgileri verdi: “Toplumsal fayda gözetilerek planlanan bu ücretsiz eğitimler, azami 100 kişinin katlımı ile Zoom üzerinden verilecek ve interaktif bir şekilde, soru sorulmasına olanak veren bir yapıda gerçekleşecek. İşyerlerine ve ailelere yönelik olarak 2020 yıl sonuna kadar 4 eğitim verilmesi planlanıyor. Eğitime katılmak için web sitesi üzerinden kayıt oluşturmak gerekiyor. Çevrimiçi olarak katılamayanlar daha sonra bu eğitimlerin kısa versiyonlarını izleyebilecek.’’
Dijital Güvenlik Platformu’nda içerik yelpazesi geniş
Dijital Güvenlik Platformu’nun içerisinde dijital dünyada kişilerin ve şirketlerin karşılaşabileceği risklerden tutun; bu risklere karşı korunma yollarına; çocukların internet ortamında ne kadar güvende olduğundan, e-ticaret sitelerinden alışveriş yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğine kadar oldukça geniş yelpazede içerik yer alıyor. Vatandaşlar, ilgili platforma, https://dijitalguvenlilplatformu.aksigorta.com.tr adresinden rahatlıkla ulaşabilecek. Platform aracılığıyla verilecek ücretsiz eğitimler ise BÜSİDER Proje Yöneticisi Doç. Dr. Bilgin Metin tarafından verilecek.
Aksigorta Siber Koruma Sigortası’nda bireylere yönelik ürün yolda
Toplantıda, Aksigorta’nın, Siber Koruma Sigortası hakkında bilgi veren Aksigorta Genel Müdür Yardımcısı Fahri Altıngöz, şunları söyledi: “Siber Koruma Sigortası ile gerçekleşmiş veya gerçekleştiğinden şüphelenilen bir dijital saldırı neticesinde; oldukça geniş yelpazedeki teminat seçeneklerimiz ile poliçe sahiplerinin yanında oluyoruz. Sunduğumuz Siber Koruma Sigortası şirketlere yönelik bir üründür. Ancak bu konuda bireylerin ihtiyaçlarını karşılayan bir ürünü de en kısa zamanda hizmete sunabilmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dijital güvenlik konusunda saldırıya maruz kalmadan önce muhakkak önlemlerin alınmış olması gerekiyor.’’
Türkiye, dünyada en fazla siber saldırıya maruz 4’üncü ülke
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 Şubat 2020’de faaliyete geçen Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin (USOM) açılışında yaptığı konuşmada verdiği bilgiye göre; ülkemize yönelik dijital saldırı sayısı 2016 yılında 9 binin altındayken, geçen sene 136 bini aştı.
- Türkiye 2019 yılında dünyada ABD, Hollanda ve Almanya’nın ardından web tabanlı siber saldırıların hedefi olan dördüncü ülke oldu.
- Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; Nisan 2016’da yüzde 61,2 seviyesinde bulunan 16-74 yaş grubundakilerin internet kullanım oranı, bu yılın nisan ayı itibarıyla yüzde 79’a yükseldi.
- Türkiye’de 2019’da bir önceki yıla göre yüzde 33 daha fazla veri ihlali gerçekleşirken, 1 milyondan fazla kişi zarar gördü.