15 Kasım 2024, Cuma
spot_img

Akıllı Ürünler sigortacılık anlayışını değiştirecek

24112014aTeknolojide yaşanan gelişmelerin sağlık, eğitim, konut ve kasko sigortalarında hizmet ve ürünleri değiştireceği düşünülüyor. Örneğin, insansız ve uçan otomobiller konusunda yapılan çalışmaların, kasko sigortalarının içeriğini yeniden şekillendireceği öngörülüyor.

SİGORTALI

Teknolojideki hızlı değişim hayatımızın her alanını etkiliyor. Sağlıktan tutun, eğitime kadar birçok sektör yeni gelişmelerle ters yüz oluyor. Cüzdan taşımak artık tarih olmak üzere. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) geçtiğimiz günlerde, giyilebilir cihazlardan ödemeyi başlatan ilk dijital cüzdanı tanıttı. Türkiye’deki 16 bankanın kredi kartı ve banka kartının tanımlanabildiği BKM Express ile Google Glass’tan alışveriş yapmak için ‘göz kırpmak’ ve ‘sesli komut’ vermek yeterli olacak.

Öte yandan, artık otomobilden tutun elektrikli ev aletlerine kadar birçok ürün akıllı olmaya başladı. Örneğin, yataktan kalktığınızı bir cihaz kahve makinenize bildiriyor ve kahveniz hazır. Akşam eve dönüş saatinize ayarladığınız kombiniz çalışmaya başlıyor ve eviniz sıcacık oluyor… Buzdolabınız biten veya az kalan ürünler için internetten sipariş veriyor… Elektrikle çalışan otomobiller de kullanılmaya başladı. Teknoloji şirketleri, birbiriyle konuşan ürünler konusunda Ar- Ge bütçelerini artırmış durumda ve var olan ürünlerin geliştirilmesi için de araştırmalar yapıyorlar. Bu konuda çıkabilecek ürünlerde sınır yok…

Bütün bu gelişmeler sigorta sektöründeki ürün ve hizmetleri değiştireceğe benziyor. Kendini yenileyecek ürünler arasında sağlık, eğitim, konut ve kasko sigortaları başta geliyor. Mesela, yukarıda örneğini verdiğimiz BKM’nin başlattığı dijital cüzdan gibi ürünler, sigortalanacak ‘ürünü’ de değiştirecek gibi görünüyor.

Araçların kaskosu nasıl yapılacak?

Öte yandan, Google insansız otomobil üzerinde çalışmalar yaparken, Slovakyalı fütürist şirket Aeromobil, uçan otomobil konusunda çalışıyor. Bu otomobiller hayata geçtiğinde sigortasının nasıl yapılacağı konusunu gündeme getirecek. Bu arada araçlardaki teknolojik sistemlerin geliştirilmesi de kasko sigortalarının içeriğini değiştirebilir. Araç sürücülerinin birtakım özelliklerinin kaydedilmesinin kasko fiyatının belirlenmesinde kullanılabileceği dile getiriliyor. Örneğin hız yapıp yapmadığı, sık gittiği yerler belirleyici olabilir.

Ya elektrik kesilirse…

Teknolojideki hızlı gelişimin sadece kaskoyu değil konut sigortalarını da etkilemesi bekleniyor. Evlerin ve içindeki aletlerin giderek akıllı hale gelmesi sigorta ürünlerinin içeriğini değiştirecek gibi görünüyor. Ancak buradaki en önemli risk, elektriğin kesilmesi. Bu durum akıllı ürün ve evlerin aklını başından alabilir. Tabii ki ‘akıllı ev veya ürün’ üreten şirketler bununla ilgili çözümleri düşünüyor. Ama beklenmedik bu durumu sigorta şirketlerinin de hesaba katması gerekiyor. Yangın ve hırsızlık Akıllı ev ve ürünlerin olumlu tarafı ise yangın ve hırsızlık gibi durumlarda ‘hızlı müdahale’ anlamında faydalı olabilir. Bu arada, ABD’de ‘evine ses vermek’ için yola çıkan SmartThings şirketinin kurucusu Alex Hawkinson, Forbes dergisine yaptığı açıklamada, birbiriyle konuşan cihazların sigorta sektörünü allak bullak edeceğine dikkat çekti. Ancak, sigorta şirketlerinin bu teknolojideki değişime aynı hızda yanıt verip veremeyeceği konusunda şüpheler var. Buradan yola çıkan ABD’nin en büyük 10 sigorta şirketinden 4’ü SmartThings’le projeler yürütüyor. Türkiye’de de akıllı ev ve ürünlerin yaygınlaşması, benzer konuları sigorta şirketlerinin gündemlerine sokacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER