Türk sigortacılık sisteminin oluşumunda önemli bir rol oynayan Dr. Ahmet Genç, hükümetin sigorta sektörünü daha da büyütme yönündeki yaklaşımının büyük bir şans olduğunu açıkladı.
Sigortacılık Kanunu’nun çıkarılmasından, DASK ve TARSİM gibi kurumların kurulmasına kadar Türkiye sigortacılık sisteminin oluşumunda önemli bir rol oynayan Dr. Ahmet Genç, hükümetin sigorta sektörünü daha da büyütmek ve finans sektöründeki payını artırma yönündeki yaklaşımının sektör için büyük bir şans olduğunu açıkladı. Genç, “Bu şansın iyi kullanılıp hem ülke ekonomisinin, hem herkesin kazanacağı modellerle hızlı bir ilerleme yapılması gerekiyor” açıklamasını yaptı. Genç, Türkiye Sigorta, Türk Reasürans ve SEDDK hamlelerinin sektörü çok daha hızlı büyüteceğini vurguladı.
Bu şans iyi kullanılmalı
Dr. Ahmet Genç, 12-18 Ekim tarihleri arasında kutlanacak olan Sigortacılık Haftası nedeni ile Sigorta Ekranı’na konuk oldu. Genç, Türkiye’de sigortacılığın en az 150 yıllık geçmişi bulunduğunu dile getirerek; “Türkiye’de sigorta sektörünün alt yapısı bakımından son 20 yılda yaşanan gelişmeler önemli” dedi.
Bu yıl yaşanan gelişmelere dikkat çeken Genç, Türkiye Sigorta, Türk Reasürans ve SEDDK hamleleri ile Türkiye sigorta sektörünün çok daha hızlı büyüyeceğini vurguladı. Genç, “Bunlar çok önemli hamleler. Penetrasyon oranlarının hızlı büyüyeceğini düşünüyorum. Bu kurumlar güzel kurgulandı ve oluşturuldu. Hepsine başarılar diliyorum. Hükümetin sigorta sektörünü daha da büyütmek ve finans sektöründe sigortanın payını artırmak gibi bir yaklaşımı var. Bu bir şanstır. Bunu iyi kullanıp hem ülke ekonomisine, hem insanlarımıza herkesin kazanacağı modellerle sektörde hızlı ilerleme yapılması gerekiyor” açıklamasını yaptı.
Gelişmiş ülkelerle aynıyız
Sigortanın uluslararası bir iş olduğunun altını çizen Genç, şunları söyledi: “Siz istediğiniz kadar yerel olun. Ama reasürans bakımından mutlaka uluslararası bir ilişkisi söz konusu. Bu nedenle sigorta sektörümüz teknik bilgi ve yeterlilik bakımından dünyadaki en gelişmiş ülkelerle aynı diyebilirim. Teknoloji kullanımında da çok fark olduğunu düşünmüyorum. Ama ürün sunumu bakımından bizde gelişmiş batı ülkelerinde görülen bazı ürünler sunulamıyor. Bununda kısa sürede düzeleceğini düşünüyorum.”
Geleceğin mesleği ‘sigortacılık’
Programda gençlere sigorta sektörü ile ilgili tavsiyelerde de bulunan Genç, sigortacılığı geleceğin mesleği olarak tanımladı. Genç, “Sigorta dendiği zaman sadece sigorta şirketlerinde kariyer akla gelmesin. Sektörde çok aktör var. Aracılar, brokerler, eksperler… Çok geniş bir camia. Onun için gençler kendilerini iyi yetiştirsinler. Örneğin aktüerya konusunda açık çok fazla. Gençlere bu alana eğilmelerini öneririm” diye konuştu.
Sigortacılık Haftası Kutlamaları’nı herkes desteklemeli
Genç, programda bu ay içinde kutlanacak olan Sigortacılık Haftası’nın nasıl oluştuğunu da anlattı. 2010 yılında Hazine Müsteşarlığı’nın Sigortacılık Bilinçlendirme ve Tanıtım Strateji Belgesi yayınladığına dikkat çeken Genç, “Belgede 10 başlık vardı. Bu belge sigorta bilincinin oluşturulması amacıyla yayınlandı. Bu çerçevede 10 adet eylem planı belirlendi. Bu 10 eylemden birisi de Sigorta Haftası’nın kutlanmasıydı. Buna göre de her yıl mayıs ayının en son pazartesi ile başlayan hafta ‘Sigortacılık Haftası’ olarak belirlendi. O haftalarda sektörde değişik aktiviteler düzenlenmeye başlandı. Bu yıl mayıs ayında pandemi nedeniyle önce eylül ayına sonra da ekime alındı” değerlendirmesinde bulundu. Sektördeki tüm aktörlerin de tanıtım işine el atmasını isteyen Genç, kamunun da bunu desteklemesi gerektiğini söyledi.
İyi tanıtım sigorta bilincini artırıyor
Sigorta sektöründe bilinirlilik oranının özellikle bazı branşlarda daha fazla olduğunu ifade eden Genç, bu konuda da ilk sırayı BES’in aldığını söyledi. Genç, “BES aslında bir tasarruf sistemidir. Tam sigorta olarak değerlendirilir mi tartışılır. Ama son yıllarda en çok tanıtımı yapılan branşlardan birisi BES olduğu için çok fazla insan bunu biliyor” dedi. Genç’e göre tanınırlık olarak ikinci sırada en çok tanıtımı yapılan DASK yer alıyor. Onu da üçüncü sırada TARSİM izliyor. Bunun nedenlerini tanıtımın önemine bağlayan Genç, “Diğer branşlarla ilgili bugüne kadar çok fazla tanıtım yapılmadı maalesef. Trafik sigortası zorunlu olduğu için bunu dışarda tutuyorum.
Bizim bundan sonra tanıtım ve bilinçlenme konusundaki faaliyetleri artık diğer sigorta çeşitlerine de yapmamız gerekiyor” diye konuştu. Tanıtım faaliyetlerinin sonucunun sigorta branşına etkisinin de çok olduğunu vurgu yapan Genç, şöyle devam etti: “Gerek TARSİM, gerekse DASK’ta ölçüm yapıldığında hakikaten yapılan çalışmalardan sonra bilinirlik oranı ciddi olarak artığı görüldü. Bunun yanında hızlı tazminat ödenmesi de sektör için en büyük katkı. Örneğin 2007 yılında kayısılarda don olmuştu. Bu dönemde zarar gören üreticiler tazminat ödemelerini hemen aldılar. Ertesi yıl bu üründeki sigortalanma oranı 3’e katlandı.”
Sektörün gelişiminde önemli bir rol oynadı
1960 yılında Ankara’da doğan Ahmet Genç, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünden 1984 yılında mezun oldu. 1985 -1990 yılları arasında Hazine Müsteşarlığı Banka ve Kambiyo Genel Müdürlüğü’nde Bankacılık Dairesi’nde uzman yardımcısı ve uzman olarak görev yaptı. 1990 yılında, İngiltere’de bir yıl süreli sigorta ve reasürans eğitimi aldı. Yüksek lisansını 1993-1995 yılları arasında ABD de, Boston, Northeastern Üniversitesi, Ekonomi Bölümü’nde tamamladı. 1997 yılında, Hazine Müsteşarlığı Banka ve Kambiyo Genel Müdürlüğünden Sigortacılık Genel Müdürlüğü’ne Şube Müdürü olarak geçiş yaptı.
1998 yılında Daire Başkanı oldu. 2002 yılında Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Bölümü’nde, ‘Sigortacılıkta Mali Yeterliliği’ konu alan tezi ile doktorasını tamamladı. Sigortacılık Genel Şubat Müdürlüğünde 2002-2004 yılları arasında Genel Müdür Yardımcısı 2004-2007 yılları arasında Genel Müdür Vekili, 2007-2015 yılları arasında Genel Müdür olarak görev yapan Genç 22 Şubat 2015 tarihinden itibaren Hazine Müsteşar Yardımcılığı görevine atandı. Sigortacılıkla ilgili olarak son yıllarda oluşturulan Sigorta Bilgi Merkezi (SBM), Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM), Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) gibi kurum ve kuruluşlarda kurucu yönetim kurulu/komitesi üyesi ya da başkan olarak görev yapan Genç, aynı zamanda, çeşitli üniversitelerde öğretim görevlisi olarak da ders veriyor.
Ağustos 2018 tarihinden itibaren Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan Genç, Banka’nın Kurumsal Yönetim Komitesi Üyesi, aynı zamanda da Ziraat Katılım Varlık Kiralama’nın da Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor. Genç, Türkiye Varlık Fonu (TVF) çatısı altında birleşen kamu sigorta ve hayat şirketlerinden, Ziraat Sigorta ve Ziraat Hayat ve Emeklilik’te de Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulundu.