23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

“Afet riskleri yönetimi küresel ölçekte bir kamu politikası sorunu”

Bugün başlayan 2. Uluslararası Sigorta Zirvesi tüm hızıyla devam ediyor. Zirve’nin öğleden sonra düzenlenen “Afet risklerine karşı finansal korumanın geliştirilmesi: Afet risk sigortası programlarının rolü: kamu – özel işbirlikleri” başlıklı panelde, konuşmacılar tüm dünyanın katastrofik risklerle karşı karşıya bulunduğu ve risk yönetiminin bir kamu politikası sorunu olduğu konusunda ortak görüş bildirdiler.

İkinci Uluslararası Sigorta Zirvesi’nin 2.Paneli “Afet risklerine karşı finansal korumanın geliştirilmesi: Afet risk sigortası programlarının rolü: kamu – özel işbirlikleri” başlığı ile düzenlendi.

Türkiye Sigorta Birliği, Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Kişmir’in modere ettiği panele Dünya Bankası Eski Sigorta Baş Uzmanı Serap Oğuz Gönülal, Dünya Bankası Özel Sektör Uzmanı Gunhild Berg ve Fédération Française de l’assurance Avrupa ve Uluslararası İlişkiler Direktörü Christian Pierotti konuşmacı olarak katıldı.

Doğal afet riskleri konusunda geçmiş deneyim ve ülke örneklerini paylaşan panelistler, katastrofik risk yönetimi anlamında yapılması gerekenlere de değindiler.

Afet riskini yönetmede en mükemmel mekanizma kamu-özel sektör iş birliğidir

Doğal afetler ve bunların getirdiği riskleri yönetmenin dünyanın her ülkesindeki hükümetler için bir kamu politikası sorunu olduğuna dikkat çeken Dünya Bankası Eski Sigorta Baş Uzmanı Serap Oğuz Gönülal, “Bunu yönetirken ülkelere sürdürülebilir, büyük ölçekli ve ekonomik bir mekanizma gerekiyor” dedi. 

Afetleri durdurmanın ve iklim değişikliğinin etkilerinden kaçınmanın mümkün olmadığını belirten Gönülal, “Burada afetler olduğunda bunu krize çevirmemek önemli. Dolayısıyla bir risk yönetimine ihtiyaç var. Bu noktada da sigorta sektörü devreye giriyor. Sigorta sektörü hükümete doğal afetler ve iklim değişikliği riskini yönetmede büyük yardımı olabilecek bir sektör. Doğal afet riskini yönetmede en mükemmel mekanizma kamu-özel sektör iş birliğidir. Verinin toplanması, mal varlığı olan herkese ulaşılması, sigorta şirketlerinin önünün açılması ve aynı zamanda sigortalı haklarının korunması ve maksimize edilmesi, mevcut engellerin kaldırılması ve teknik olarak sektöre destek sağlanması için devlete ihtiyaç var” dedi. 

DASK ile ilgili de konuşan Gönlüal, DASK’ın Türkiye için bir gurur ve çok önemli bir mekanizma olduğunu söyleyerek “Dünya genelinde DASK birçok ülkeye örmek olarak o ülkelerin kendi gerçeklerinden yola çıkarak kendi mekanizmalarını oluşturmalarına sebep oldu “diye konuştu.

Türkiye’nin sigorta sistemini ileri taşıması için politika yapıcıların desteğine ihtiyacı var

Doğal afet kaynaklı kayıpların dünya genelinde inanılmaz boyutlara ulaştığını belirten Dünya Bankası Özel Sektör Uzmanı Gunhild Berg, “Dünya Bankası olarak bu risklerin yönetimine ilişkin çalışmalarımız sürüyor. Bu anlamda yakın zamanda Türkiye’ye yönelik bir çalışma da başlattık. Burada benzer deneyimleri olan Endonezya, Filipinler gibi diğer ülke pratiklerini dikkate alıyoruz. Ancak tüm ülkeler birbirinden farklı ve bu nedenle birinin sistemini alıp diğerine transfer edemeyiz. Burada Türkiye’nin halihazırdaki sistemini geliştirmesi ve ileri taşıması gerekiyor. Bu noktada da politika yapıcıların desteğine ihtiyaç var” diye konuştu.

Mevcut sistemler küresel diyalogla geliştirilmeli

Fransa’nın yaşadığı doğal afetlerle ilgili bilgiler veren Fédération Française de l’assurance Avrupa ve Uluslararası İlişkiler Direktörü Christian Pierotti, kültürel ve ekonomik farklılıkların ülkeleri etkilediğinin altını çizerek “Bir ülke için iyi olan bir risk yönetim mekanizmasının başka bir ülkede işe yaramayabilir. Bu nedenle yerel özellikleri dikkate almak gerekiyor. Ayrıca küresel diyalog önemli. Her ülke benzer risklerle karşı karşıya. Dolayısıyla mevcut sistemleri diğer ülkelerle birlikte düşünerek geliştirmek önemli.” dedi.

Sigortanın satın alınan ve hiç kullanılmaması temenni edilen bir ürün olduğunu belirten Pierotti, “Bu noktada risklere karşı alınabilecek tüm önlemelerin alınması gerekiyor. Öte yandan bu alanda insanların eğitilmesi de önemli” diye konuştu.

Sigorta Ekranı:

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER