22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

AcnTURK Holding halka arz olmadan önce acentelere arz olacak 

2026’da acentelerin şirketi olan AcnTURK Holding’i halka açmayı planladıklarını söyleyen AcnTURK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Büyükçelebi, “Bunu hayata geçireceğiz ama ondan önce hem sigorta acentelerine hem sigorta profesyonellerine hem de sigorta şirketlerinde çalışan meslektaşlarımıza yapıyı tamamen açıyoruz. Yıllardır bu sektöre hizmet verenlere bir sigorta şirketine de rahatlıkla ortak olabilecekleri bir imkan yaratacağız” dedi.

SİGORTAMEDYA ÖZEL

Acentelerin kurduğu ilk sigorta şirketi AcnTURK Holding, halka arza hazırlanıyor. Sigorta Ekranı’nda Sigorta Medya Genel Yayın Yönetmeni Can Kantar’ın konuğu olan AcnTURK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Büyükçelebi, AcnTURK Holding’in halka arz olmadan önce acentelere arz olacağını açıkladı. 

2020 yılının 29 Mayıs tarihinde sigorta şirketini kurduklarını belirten Büyükçelebi, “Meşakkatli ve ülkenin birtakım ekonomik koşullarının getirdiği sıkıntılardan dolayı uzun bir ruhsat sürecimiz oldu. Mayıs 2022’de ruhsatımızı aldık. Bu süreçte bir sigorta holding kuracağımızı vurgulamıştık. Bu sigorta holdingin lokomotif şirketi olarak sigorta şirketi, beraberinde de sigorta şirketinin ihtiyaçlarını karşılayan birtakım şirketlerden oluşacağını ve yatırım yapma imkanları ortaya çıktığı zaman da diğer alanlarda da faaliyet göstereceğimizi ifade etmiştik. Bugün itibariyle bu noktaya gelmiş bulunuyoruz. Holdingimiz ve bunun içinde ana lokomotif şirket olarak sigorta şirketi ve onun dışında bir otomotiv şirketi kurduk. Sonrasında bir teknoloji şirketi kurduk. Teknoloji şirketi üzerinden de birtakım yeni teknolojiler getirerek yine sigorta şirketinin ihtiyaçlarını karşılayacak birtakım uygulamalar yapmak istedik. Bir gayrimenkul şirketi kurduk. Çünkü birtakım yatırımlar gerekebiliyor. O yatırımları da bu gayrimenkul şirketi üzerinden yürüterek holdingimizin yapısını tamamen netleştirmiş olduk. Holding bu şekilde oluştu ama lokomotif olan sigorta şirketi bir anlamda bu işin nereye gittiğini gösteren bir yapı oldu. Orada da faaliyete 2022’nin Ekim ayında ilk poliçemizi keserek başladık. Teknik anlamda baktığınız zaman 2023’ün Ocak ayından beri faaliyetteyiz. Yaklaşık bir buçuk sene içinde çok iyi bir noktaya geldiğimizi rakamlar da gösteriyor. Bu şirket yeni kurulan şirketler arasında tüm zamanların en iyi başlangıcını yapan, 2,6 milyar TL trafik hariç üretim gerçekleştiren ve çok yeni ürünler çıkaran önemli bir şirket haline geldi” diye konuştu.

Acenteleri birleştirdik 

İlk kuruldukları dönemde acentelerin ortaklık yapısıyla onlara ortak olduklarını söyleyen Büyükçelebi, “Acenteleri birleştirdik. Birlikte çoklu bir ortaklık yapısı kurduk. Bu yapı belirli bir noktada aslında bizim istediğimiz desteği almadan kurulmuş bir şirket. Çünkü acenteler şirket kurun dediler ama arkaya dönüp baktığınız zaman birkaç kişi kalıp diğerlerinin tamamen ortadan ayrıldığı bir süreç yaşadık. Bazı önceki deneyimlerin getirdiği birtakım olumsuzluklar maalesef acentelerimizi ekledi. Sektör bizim sermaye yapımızı toplama sermaye olarak kabul ediyor. Ama baktığınız zaman aslında yurt dışından gelenlerin de toplama sermayeyle kuruldukları çok net bir şekilde ortaya çıkıyor. Hatta içinde kooperatifle olan yapılar da var. Biz SEDDK’ya başvuru yaptığımız zaman bize, ilk defa karşımızda nitelikli bir sermayedar var diye bir geri dönüş gelmişti. Nitelikli sermayedar işten anlayandır aslında. Bizde tamamen işten anlayan, yönetim kurulu başkanı dahil olmak üzere bütün yapısı profesyonellerden oluşmuş sigortacılıktan anlayan bir yapı var. İlk defa sigortadan anlayan ve neyin ne olduğunun farkında olan bir sermayedar ortaya çıktı. Hatta bununla ilgili olarak da çok güzel geri dönüşler aldık. Nihayetinde geldiğimiz noktaya baktığımız zaman amacımıza ulaşmışız ama daha alacağımız çok yol var diye düşünüyoruz” dedi.

Sermaye artışını gerçekleştirdik

“2023 yılının büyümeden kaynaklı olarak SEDDK tarafından istenilen ve bizim de rakamlarımızla ortaya çıkan sermaye artışını gerçekleştirmiş buluyoruz” diyen Büyükçelebi sözlerini şöyle sürdürdü: “166 milyonluk sermayenin yüzde 25’lik kısmı ödendi. Normalde 2 yılda ödenmesi gereken bu rakamı biz haziranda tamamlayacağız. Büyük bir sermaye artışına daha hazırlanıyoruz. Onun ne için olduğunu herkes tahmin edebiliyor diye düşünüyorum. Sigorta şirketinin bir büyük bir miktar daha sermaye artışı olacak. Onun sebebi ise bizde olmayan bir branşı alabilmekle alakalı. Onu da yakında herkese ifade ederiz” açıklamalarında bulundu.

Halka arz olacağız

Halka arz olmak gibi bir planları olduğunun altını çizen Büyükçelebi, “2025’te ya da 2026’da bir aksilik çıkmazsa acentelerin şirketi olan bu yapıyı halkın da şirketi olması için halka açma planımız var. Bunu hayata geçireceğiz ama ondan evvel hem sigorta acentelerine hem sigorta profesyonellerine hem de sigorta şirketlerinde çalışan meslektaşlarımıza yapıyı tamamen açıyoruz. Neden bunu yapıyoruz? Yıllardır kendileri bu sektöre hizmet veriyorlar. Bu hizmeti verirken bir sigorta şirketinden maaş almak, bir sigorta şirketine iş yapmak ve onun karşılığında para almanın dışında artık bir sigorta şirketine de rahatlıkla ortak olabilecekleri bir imkan yaratacağız. Bizim bütün derdimiz sektöre kendimizi açmak. Bu şirketin sahibi sektör çalışanları, sektörün paydaşları. İsteyen bu şirkete ortak olabilir. Böyle bir imkanımız var. Biz şirketi 3.000 hisseli bir yapıya büründürdük. Bunun yaklaşık 2.800 tanesini zaten mevcut ortaklar hisse sahibi olarak devam ediyorlar. 250-300 tane daha açabileceğimiz bir alan bırakmıştık. İstersek onu yine de arttırabiliriz ama bizim kafamızdaki yapı o” şeklinde konuştu.

Rakamlar 30 Haziran’a kadar geçerli

AcnTURK acentesi olanlar, AcnTURK acenteleri olan sektör çalışanları, AcnTURK acenteleri olmayan acenteler şeklinde bir 3’lü ayrım yaptıklarının altını çizen Büyükçelebi, “Aradaki rakamlar arasındaki fark çok düşük. Yani öyle yüksek bir fark yok ama böyle bir ayrım yaptık. Onu rahatlıkla ifade edebilirim. İsteyen minimum 100 pay olmak şartıyla 1.000 paya kadar bir hisseyi alabilir. Bir hisse zaten bir 1.000 paydan oluşuyor. 1.000 payın tamamını almayabilirler. Teknik personeller, acentelerin ortakları, kendileri, sigorta şirketi çalışanları, sektörün paydaşları var. Güçlü bir şirketin bir parçası olmalıyım gibi bir düşünceleri varsa işte orada ortak olabilecekler. Uygun rakamlar görebilecekler. Web sitesine girdikleri zaman bir başvuru yapabiliyorlar. Başvuru yaptıktan sonra mutlaka bizim arkadaşlarımız kendilerine dönüş yapacaklar. Onun dışında telefonla ya da mail yoluyla bilgi alabilirler. Sadece ilk verilen rakamlar 30 Haziran’a kadar geçerli, sonra 31 Temmuz’a kadar bir yüzde beşlik artış yapacağız. Yine 31 Ağustos’a kadar da bir yüzde 5 daha olacak. 1 Eylül itibariyle de artık bu köprüden önceki son çıkışı kapatmış oluyoruz. Bir daha artık böyle bir açılım olmayacak. Bundan sonra hisse almak isteyenler borsadan halkla beraber hisse alabilirler” dedi. 

Sermaye yapımız ezberi bozdu 

Büyükçelebi, “Hakkımızda çok fazla şey söylendi ve hâlâ da söylenmeye devam ediyor. Çünkü özgüvenleri ve yetenekleri yok. Bizim sermaye yapımız bu ezberi bozdu. Sigorta acentelerinin bir araya gelerek bir şirket kurması zaten başlı başına bir yenilikti. Yabancı yatırımcılarla ilgili de şunu belirtmek lazım; bize ‘toplama’ diyorlar ama aslında çoğu kendileri de toplama. Devlet tarafından ciddi şekilde destekleniyorlar. Bir ton ekonomik krizle karşı karşıya kalıyoruz. Yabancı yatırımcıları anlayabiliyorum, sonuçta bu ülkeye para kazanmak için geliyorlar. Ancak biz hem para kazanmak hem katkı vermek hem de ülkemizi ileriye götürmek için çalışıyoruz. Yabancı şirketler buraya şube açıp faaliyet gösteriyor ve biz de bu şubelerin müdürleriyle uğraşmak zorunda kalıyoruz. Biz de büyümek ve yurt dışına yatırım yapmak istiyoruz, ancak bu ancak milli şirketlerin desteklenmesiyle mümkün olabilir. Biz, vatana ve millete yararlı bir şey yapmanın peşindeyiz. Fahiş kâr marjlarıyla çalışmıyoruz, kazancımızı acentelere ve vatandaşlara veriyoruz. Küçük kâr marjlarıyla çalışmaya çabalıyoruz. Trafik sigortasının acenteler üzerinde yarattığı inanılmaz baskıya rağmen iş almaya çalışıyoruz. Tek bir trafik sigortası satarsanız yanına kasko, sağlık, konut sigortası da satmanız gerekiyor, aksi halde iş yapamazsınız gibi zorunlu bir projenin içinde üretim yapmaya çalışan şirketlerle mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Ayrıca, karşımızdaki şirketlerin çoğu 50-100 yıllık, büyük fonlara sahip ve mevcut ekonomik koşullarda yüksek faiz oranlarından yararlanıyorlar” dedi.

25 kişiyle başladık, 200’lerin üzerine çıktık

AcnTURK gibi yeni kurulmuş şirketlerin ilk üç yılda zarar etmesinin çok doğal olduğunu belirten Büyükçelebi, “Çünkü bu süreçte fiziki yatırımlar, program yatırımları, yazılım yatırımları veya personel yatırımları yaparsınız. Biz de 25-30 kişiyle başladık ve bir yıl içinde 255 kişiye ulaştık. Dokuz bölge müdürlüğü kurduk ve hepsinde çalışan arkadaşlarımız var. Şu anda bulunduğumuz yere sığamıyoruz, bu nedenle 4.000 metrekarelik yeni bir yere geçiyoruz. Türkiye’nin en prestijli plazalarından birine taşınıyoruz. Mecidiyeköy’de, eski Ali Sami Yen Stadı’nın orada bulunan Quasar Plaza’da yaklaşık 4.000 metrekarelik bir alan kiraladık ve buraya inanılmaz bir yatırım yaptık. Yaklaşık yedi aydır iç yapımı devam ediyor ve ciddi bir para harcadık. 

Temmuz’un ilk haftasında arkadaşlarımız yeni ofisimize geçecek. Maya Akar’dan taşınıyoruz; Maya Akar’da sadece Avrupa bölge ekibimiz kalacak. Bunun dışında tüm ekibi yeni yere taşıyoruz. Beş yıllık bir projeksiyon yaptık ve yeni yerimiz tam 286 kişilik kapasiteye sahip. Yeni yerimiz, insanların içeri girdiğinde ‘Burası güçlü bir şirket’ diyeceği bir yer olacak. Artan ofis masrafları nedeniyle acentelerin çalışması için açık ofis alanları da oluşturmayı planlıyoruz” dedi.

Şirketimizi güçlendirecek yatırımlar yapıyoruz

Gayrimenkul hedefleri olduğunu ancak bu kadar kısa zamanda böyle bir hedefe ulaşmayı planlamadıklarını belirten Büyükçelebi, “2023’ün Temmuz veya Haziran aylarını hatırlarsanız, faiz oranları resmi olarak 17 bandındaydı. Enflasyon ise yüzde 43 seviyesindeydi. Paranızı faizde tutmak sürekli zarar etmeniz anlamına geliyordu. Bu nedenle, Zeytinburnu Davutpaşa’da, Topkapı olarak kabul edilebilecek bir bölgede, altı üniversitenin ortasında bulunan bir arsa aldık. Bu arsa ticari ve konut imarlıydı ve üzerinde altı katlı bir ofis ve bir imalathane bulunuyordu. Bu binaları yıktık ve büyük ihtimalle haziran sonu itibariyle ruhsatımız çıkacak. Yapılacak olan projede, 186 adet bağımsız konut olacak. Ön tarafı cadde, altında dükkanları ve 1 + 0, 1 + 1, 2 + 1 ve 3 + 1 şeklinde bağımsız bölümlerden oluşacak. Bu, hasılat paylaşımlı bir proje, yani kat karşılığı değil. Elde edilen gelirin yarısını biz, yarısını ise müteahhit alacak. Bu projede bir gayrimenkul yatırım ortaklığı ile de ortaklık kurabiliriz. Bu yatırım, o dönemdeki ekonomik şartlardan kaynaklanan bir mecburiyetti. O zaman 250 milyon TL ödediğimiz arsa, şu anda yaklaşık 800 milyon TL değerinde. Bina tamamlandığında ise bize yaklaşık bir buçuk milyar TL getiri sağlayacak. Bu da sigorta şirketimizin daha da güçlenmesi anlamına geliyor. Çünkü bu gayrimenkul sigorta şirketine ait olacak ve bu para tamamen şirkete girecek, nakite dönüşecek” dedi.

Bir hastane yatırımı yapacağız

Büyükçelebi, “Aslında yapmak istediğimiz çok şey var,” diyerek hastane alanında da atılım yapmak istediklerini belirtti. “Burada önemli olan, acentelerin bize güvenmesi ve bizi yanlış şirketlerle kıyaslamamaları. El konulan yapılarla hiçbir bağlantımız yok ve bizi aynı kefeye koymak doğru değil. Bunun dışında, şirketimiz profesyonel ve kaliteli çalışanlardan oluşuyor. Daha da kaliteli hale gelmek için, bilgili ve tecrübeli arkadaşlarla yolumuza devam ediyoruz ve yeni arkadaşlar almaya devam ediyoruz. Aramızdan ayrılanlar oluyor ama ana amacımız daha kaliteli hizmet verebilmek. Kaliteli hizmet, kaliteli ve bilgili çalışanlarla mümkündür. Nasıl ki futbol iyi oyuncularla oynanıyorsa, bizim takımımızın da iyi sigortacılardan oluşması gerekiyor. Bu noktada, elimizden geldiğince daha iyi çalışanlarla çalışmak için çaba sarf ediyoruz. Meslektaşlarımızın biraz daha dikkatli olmaları gerektiğini düşünüyorum,” dedi.

Yatırımlarımız devam edecek

Bir şirketin güçlü olup olmadığının özel sağlık sektöründe varlığıyla anlaşılabileceğini belirten Büyükçelebi, “Çünkü bu çok özel bir branş. Bu alanda iddialı ve iyi ürünlerle sektöre giriş yapıyoruz. Tamamlayıcı sağlık sigortası yapmıştık, şimdi özel sağlık sigortasına da giriyoruz. Bu çok önemli bir bölüm ve çok farklı bir noktaya doğru ilerliyoruz. ‘Kaza yaparsan öde kasko’ adında bir kasko türü çıkardık ve yarı fiyatına sunduk. Bu muafiyetli ürün yüzünden çokça şikayet aldık ama bu süreçten de çıktık. Yolumuza güçlü bir şekilde devam edeceğiz. Holding tarafına ortak alıyoruz, sigorta şirketine değil. Zaten sigorta şirketinin yüzde 100’üne holding sahip. Ortak olduklarında hem Ahom’a hem gayrimenkul şirketi hem de teknoloji şirketine ortak olmuş oluyorlar. Holding ortaklığı böyle bir şey. En değerli yeri sigorta şirketi, ancak holdingin diğer şirketleri de kazanç sağlıyor. Örneğin, Ahom otomotiv tarafında ciddi gelir elde ediyoruz ve yatırımlarımız devam edecek. Daha farklı alanlarda da faaliyet göstereceğiz. Bu fırsatı kaçırmamak gerektiğini düşünüyorum. Sonrasında ‘Neden bu yapının içinde değiliz?’ dememek için, bu fırsatı değerlendirsinler. ‘Biz sigorta şirketi ortağıyız, holding ortağıyız’ deme imkanı veriyoruz. Daha güzel bir şey olabilir mi? Zaten tepeden tırnağa denetleniyoruz. İyi ki SEDDK gibi bir kurum var; bizi ve diğer şirketleri denetliyorlar, bu sayede kendimizi değerlendirme imkanı buluyoruz. Meslektaşlarıma tekrar ifade ediyorum, bu şirketin varlığı bile onlar için yeterli. Acentesi olmasalar bile bu yapının içinde yer almalarında fayda var. ‘Keşke’ dememek sigorta sektöründe çok önemli bir cümledir. Biz kendi kendimizi tamamlayabiliriz. 166 milyon TL tamamladık. Yatırımcı varsa bizim açımızdan da sorun yok ama bu milli bir şirket olarak kalmalı ve hayatına devam etmeli. Sigorta sektörü güvene dayalı bir sektördür ve bu holding bu güveni oluşturmuş önemli bir yapıdır. Burada bulunmaları yatırım anlamında da faydalıdır. Emeklilikten daha fazla para kazanabileceklerini rahatlıkla söyleyebilirim” dedi.

Gençlik Senfoni Orkestramız ilk konserine hazırlanıyor

AcnTURK Kültür Sanat çatısı altında Gençlik Senfoni Orkestrası kurduklarını belirten Büyükçelebi, “Bu fikrin anası Yasen Hanım, bu konuda bize ciddi bir ışık tuttu. İlk başta sadece sponsor olmayı düşünürken, zamanla orkestranın sahibi olma ve kurma misyonunu üstlendik. Çok değerli insanlarla birlikte çalışıyoruz. Hazırlıklar yapılıyor ve ilk konserimiz 25 Haziran’da Ataşehir’de Das Das’ta gerçekleşecek. Biletler Biletix üzerinden satılıyor. Buradan elde edilecek gelir büyük ihtimalle sosyal sorumluluk projesi kapsamında bağışlanacak.40 yetenekli gencin oluşturduğu bu senfoni orkestrasında, dünyaca ünlü keman virtüözümüz Nihat Aşkın yer alacak. Orkestranın şefi ise çok değerli ve ünlü bir isim olan Tulia Gagliardo Varas olacak. Çok iyi bir konser olacağını düşünüyoruz. Tüm meslektaşlarımız davetli” dedi.

Sigorta Ekranı:

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER