16 Kasım 2024, Cumartesi
spot_img

Acentelerin Tek Düzen Hesap Planı’na uyma zorunluluğu kaldırıldı

yonetici1Sigorta Acenteleri Yönetmeliği’nde değişikliğe gidildi. Yönetmelikte Tek Düzen Hesap Planı’na uyma zorunluluğu kaldırılırken finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerine acentelik yetkisi getirildi.

Sigorta Acenteleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik, 10 Ekim 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikte yapılan değişikliğe göre faktoring, finansal kiralama ve finansman şirketlerine, Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu uyarınca acentelik yetkisi getirildi.

Aynı yönetmelikte hesap planı ve mutabakat konulu 18. maddede de değişikliğe gidilerek “poliçe bazında takip” ifadesi kaldırıldı. Ayrıca acentelere hesaplarını ve mali tablolarını Tek Düzen Hesap Planı’na uygun tutma zorunluluğu kaldırılarak, “Müsteşarlıkça belirlenecek usul ve esaslara uygun” ifadesi getirildi.
Yönetmelikte, finansal kiralama ve finansman şirketleri, acentelik sözleşmesi, teknik personel, yardımcı teknik personel ve müdürle ilgili hükümlerine 30 Nisan 2015 tarihine kadar uyum sağlama zorunluluğu olduğu da ifade edildi.

SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

MADDE 1 – 22/4/2014 tarihli ve 28980 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sigorta Acenteleri Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesine aşağıdaki dördüncü fıkra eklenmiştir.

“(4) 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu uyarınca sigorta acenteliği yapma yetkisi tanınan finansal kiralama ve finansman şirketleri sigorta acenteliği faaliyetinde bulunabilmeleriniteminen bu Yönetmelikte 5 inci maddenin birinci, dördüncü fıkraları, 7, 8, 9, 12 nci madde hükümleri ve 18 inci maddenin üçüncü fıkrası hariç olmak üzere aranan şartları yerine getirmek suretiyle Levhaya kaydedilir. Bu kurumlar iştigal konularına giren işlere ilişkin sigorta sözleşmelerinin yapılmasına aracılık dışında sigortacılık işlemleriyle iştigal edemez. Bu kurumlar uygunluk belgesi başvurusunda ek 2, ek 4, ek 6, ek 7, ek 8 ve ek 9’u doldurarak teslim eder.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 18 – (1) Sigorta şirketleri ve acentelerin hesap ve kayıt düzenlerini üçer aylık dönemler itibariyle mutabakat çalışmasına uygun olacak şekilde oluşturmaları ve en geç ilgili dönemi takiben bir ay içinde mutabakat sağlamaları gereklidir.

(2) Acenteler, aracılık ettikleri prim tutarları ve tahakkuk eden komisyonu çalıştıkları şirketler bazında takip eder. Sigorta şirketleri, ilgili acentenin ulaşabileceği şekilde, acentelerin düzenlediği poliçelerle ilgili olarak prim, hasar ve Müsteşarlıkça uygun görülecek diğer bilgilere ilişkin altyapıyı kurar.

(3) Acenteler hesaplarını ve mali tablolarını Müsteşarlıkça belirlenecek usul ve esaslara uygun olarak tutmak zorundadır.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin finansal kiralama ve finansman şirketleri, acentelik sözleşmesi, teknik personel, yardımcı teknik personel ve müdürle ilgili hükümlerine 30/4/2015 tarihine kadar, diğer hükümlerine 22/10/2014 tarihine kadar uyum sağlanır.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğe ekte yer alan EK-9 eklenmiştir.

MADDE 6 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 7 – Bu Yönetmelik hükümlerini Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.

EK-9

TAAHHÜTNAME

T.C. BAŞBAKANLIK

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞINA

6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanununun 9 uncu maddesinin dördüncüfıkrası kapsamında “finansal kiralama şirketleri finansal kiralama veya faaliyet kiralaması işlemlerine konu edilen mallara, bu işlemler kapsamında alınan teminatlara ve söz konusu malı kiralayan kişilere; finansman şirketleri ise alımı kredilendirilen mallara veya hizmetlere, kredilerin teminatlarına ve kredilendirilen malı veya hizmeti satın alan gerçek veya tüzel kişilere, kredi borcunun geri ödenmesi ve benzeri tüm kredi unsurlarını koruma altına alacak herçeşit sigortayı kapsayacak şekilde iştigal konusuna giren işlere ilişkin sigorta sözleşmelerinin yapılmasına aracılık dışında sigortacılık işlemleriyle iştigal edemezler..” hükmüne aykırılık teşkil edecek bir faaliyetimizin bulunmadığınıbeyan/taahhüt ederiz. ……./……./…….

  1. Sayın Kantar,
    Ülkemizde uygulanacak muhasebe sistemini belirleme yetkisi Maliye Bakanlığı Gelir İdareleri Başkanlığına aittir. Bu kurum 1992 yılı aralık ayında yayınladığı tebliğle 1993 yılından bu yana Tek Düzen Hesap planının uygulanmasını zorunlu hale getirmiştir.O yıldan bu yana Muhasebeciler bu sitemi uygulamaktadırlar. Acenteler Yönetmeliğinde bu konunun madde kapsamına alınması bilgisiz bazı STK yöneticilerinin Sn. Ahmet Genç’i yanlış bilgilendirmesinden kaynaklanmaktadır. Bilgilerinize. Saygılarımla

  2. Bankaya Acentelik.finansal lara Acentelik oh ne güzel sonra onlar da araba satarken kredi verirken musteri zorluyor yok bende kesmesen ayrı masraflar çıkaririz.bari bizede onların işlerini yapma yetkisi verin ya bu neyaaa

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER