Eskişehir Sigorta Acenteleri Derneği (ESSAD) tarafından düzenlenen Bölgeler Acenteler Toplantısında acente sorunları masaya yatırılarak çözü önerileri paylaşıldı.
Eskişehir Sigorta Acenteleri Derneği (ESSAD), 10 Şubat 2024 tarihinde Bölgeler Acenteler Toplantısı düzenledi.
TÜSAF Başkanı Adnan Çelik ve Yönetim Kurulu Üyeleri, SAİK üyeleri Ayhan Gencal ve Abdülcelil Alkış ile Eskişehir, Ankara, Bursa, Bilecik, Kütahya ve Afyonkarahisar acentelerinin katıldığı toplantıda, acente sorunları ele alınarak çözüm önerileri tartışıldı.
“Biz acenteler, bu sektörün omurgasıyız, kasıyız, damarıyız”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Eskişehir Sigorta Acenteleri Derneği (ESSAD) Başkanı Canan Özçamur, sigorta acentelerinin karşı karşıya kaldığı sorunların artarak devam ettiğini belirterek uzun süredir çözüme kavuşturulmayan sorunlara yenilerinin eklendiğine de dikkat çekti.
Özçamur, sigorta acentelerinin mücadeleci ruhunu vurgulayarak “Sigorta acenteleri her zaman sigortalıların yanında olmuştur. Ancak son dönemde fedakar acentelerimizin önü kesilmekte, başka aracılara yol verilmektedir” dedi.
Acentelerin gelecekte karşılaşabileceği olumsuz senaryolara da değinen Özçamur, dijitalleşme ve büyük kuruluşların pazar payını artırma çabalarına karşı uyarılarda bulunarak “Bu düzen böyle giderse Türk sigortacılığı çöker. Çünkü biz acenteler, bu sektörün omurgasıyız, kasıyız, damarıyız” şeklinde konuştu.
Toplantının ardından yayınlanan Sonuç Bildirgesinde belli başlı alanlarda yaşanan sıkıntılar ve bunlara ilişkin çözümler sıralandı.
Toplantıda öne çıkan başlıklar şöyle…
“Trafik branşında operasyonel yükün mali boyutu göz ardı ediliyor”
Trafik sigortası düzenlemede yaşanan güçlükler ve operasyonel yüklerin ağırlığının vurgulandığı toplantıda, operasyonel yükün mali boyutunun göz ardı edildiği belirtildi. Trafikteki mevcut sorunların çözümü için serbest tarife, doğrudan tazmin, havuzdan kısmi kaldırma gibi öneriler tartışıldı.
“Yangın sigortasında reasürans maliyetleri fiyatları etkiliyor”
Toplantıda, yangın branşında sigorta şirketlerinin risk kabul esaslarına riayet etmemesi ve eksik sigorta uygulamaları eleştirilirken reasürans maliyetlerinin de fiyatları etkilediğine dikkat çekildi. Ayrıca iş güvenliği önlemlerinin istenilen düzeyde olmaması ve denetim eksiklikleri de konuşuldu.
“Yasadışı sigortacılık faaliyetleri ve denetim eksiklikleri sorun yaratıyor”
Sigorta aracısı olmayan kişilerin yasadışı sigortacılık faaliyetleri ile denetim eksikliklerinin ele alındığı toplantıda, yasal olmayan uygulamalara karşı acentelerin şikayet yoluna gitmeleri ve denetim talep etmeleri vurgulandı.
“Sigorta brokerleri yetkileri sorgulanmalı”
Toplantıda sigorta brokerlerinin yasadışı ekran açmaları ve kanunsuz iş yapmaları eleştirilirken brokerlerin poliçe düzenleme yetkilerinin sorgulanması ve kanunlara uygunluğu da tartışıldı.
“Risturn uygulamaları vergi kaçağına neden oluyor”
Risturn ve link uygulamalarına da yer verilen toplantıda, risturn uygulamalarının vergi kaçağına neden olduğu ve bu konuda suç duyurusu yapılması talep edilirken link uygulamalarının ise sektöre zarar verdiği ve bu konuda gereken başvuruların yapılması istendi
“Şubeleşmeye kısıtlama getirilmeli”
Toplantıda şubeleşme sorunları ve taşıma kapasitesi ele alındı. Bu kapsamda şubelerin artışı ve taşıma kapasitesi konusunda sorunlar dile getirilirken taşıma kapasitesinin belirlenmesi ve şube kurulumlarında kısıtlamalar getirilmesi talep edildi.
Bağımsız Acenteler Birliği kurma girişimleri devam ediyor
Toplantıda, TÜGAP-Girişimci Acenteler Platformu Başkanı Abdülcelil Alkış, Türkiye genelinde Sigorta Acenteleri Meslek Odaları ve Bağımsız Acenteler Birliği kurma girişimleri hakkında bilgiler verdi.
Bölgelerde toplanan başvuruların gün geçtikçe arttığını ve acentelerin bu meseleye ciddiyetle sarıldıklarını dile getiren Alkış, hayata geçirilmek istenen yapıda acentelerin ihtiyacı olacak finansmanın kendi organlarına yapacakları aidatlarla sağlanacağını, bu açıdan kaynak sıkıntısı çekilmeyeceğini ve acentelerin sorunlarının bertarafıyla ilgili daha güçlü mücadele edileceğini ifade etti. Çalışma komisyonları, kurullar, AR-GE bölümleri, hukuk gibi akademisyen ve profesyonellerle desteklenmiş bir çok birimi bünyesinde bulunduracak canlı, aktif, enerjik ve geleceğin sigortacılarını hazırlayan bir yapı hayal edildiğini aktaran Alkış, “Bu hareket kaçırılmaması gereken bir fırsat” diyerek herkese katılım çağrısında bulundu. Alkış, söz konusu hareketin daha güçlü ve sağlıklı olarak nihayete erdirilmesi adına TÜSAF’ın desteğine ihtiyaç olduğuna da vurgu yaptı.