Euler Hermes Türkiye, Temmuz 2014 itibariyle ödenmeyen çeklerin toplamının 11 milyar TL civarında olduğunu, yılsonunda 16 milyar TL’ye ulaşmasının beklendiğini açıkladı.
Türkiye’deki ticaret hayatında ödenmeyen faturaların en fazla artış gösterdiği sektörlerin kimya, metal, elektronik ve tekstil sektörleri olduğu görülüyor. Ödenmeyen çek performansının da faturalara paralel bu sektörler kaynaklı olduğu düşünülüyor.
Ayda 1.5 milyar liralık çek ödenmiyor
Euler Hermes Türkiye Genel Müdürü Özlem Özüner, ödenmeyen çeklerdeki artışın yalnızca hapis cezasının kaldırılmasıyla ilgili olmadığını belirtirken, ekonomideki büyümenin azalması ile şirketlerin de birbirleri üzerinden ticari kredi sağlamadaki yavaşlamayı yansıttığını dile getirdi. Özüner, “Çek sistemi Türkiye için önemli bir ticari kredi enstrümanı. Yaklaşık 400 milyar TL’lik bir büyüklükten bahsediyoruz ve bu, GSYH içinde önemli bir rakam. Ödenmeyen çeklerde ise Mayıs ve Haziran aylarında belirli bir yükseliş var. 2013 yılında ibraz edilen çeklerin yüzde 4’lük bir kısmı ödenmemişti. Bu yıl ise Temmuz ayı itibariyle yüzde 3,68’i ödenmemiş durumda. Ödenmeyen çekler aylık bazda ise 1.5 milyar TL civarında” diyerek bunun ekonomi üzerinde ciddi bir yük olduğunu söylüyor.
Alacak sigortası çek sisteminin küçülmesini sağlayacak
Euler Hermes Türkiye, çek uygulamasının yurtdışında görülmediğini, özellikle Avrupa’da ticaretin tamamen alacak sigortası üzerinden yapıldığını belirtti. Çek sisteminin hemen ortadan kalkmasını beklemediklerini ifade eden Özüner, alacak sigortası gibi mekanizmaların, riskin üçüncü partiler tarafından değerlendirilmesine ve şirketlerin ticaret hayatında birbirlerine kreditör olma yükünden kurtulmasına yol açacağını açıkladı.
Ödenmeyen çeklerin şirketlere şüpheli alacak olarak yansıdığını vurgulayan Özüner, “Ödenmeyen çeklerin kurtarılması çok zor ve şirketlerin aktiflerinin belli bir yüzdesine mal oluyorlar. Çek sistemi, aynı zamanda hem şirketlerin, hem de bankacılık sisteminin üzerinde operasyonel bir yük oluyor. Euler Hermes olarak Türkiye’de Sigortalılarımıza 12 milyar TL civarında teminat veriyoruz. Verdiğimiz teminat miktarı arttıkça, şirketlerin birbirleriyle daha güvenli ticaret yapmasını sağlıyoruz” şeklinde konuştu.