23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

'100 milyar dolarlık kefalete talibiz'

ozlem ozunerEuler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner, kefalet sigortası ile bugüne kadar sadece bankalar tarafından verilen ve 100 milyar doları bulan teminat mektubu pazarına ortak olacaklarını söyledi.

1 Şubat’ta uygulamaya giren kefalet sigortası ile kamu ihalelerinden konut satışına kadar birçok işleme, sigorta şirketleri kefil olabilecek ve sigorta poliçesi, bankaların verdiği teminat mektubu yerine geçecek. Yeni düzenleme ile özellikle reel sektör, borçlarını sigorta ettirebilecek; sözleşmede ise sigorta şirketi, kefil yerine geçecek. Euler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner, 100 milyar dolarlık bir pazar olan ve bugüne kadar sadece bankalar tarafından uygulanan teminat mektubu pazarına, artık sigorta şirketlerinin de ortak olduğunu söyledi.

DÜNYA 6’NCISIYIZ

Özüner, dünyada kefalet sigortasının yaygın kullanıldığını, 21 milyar dolarlık bir pazar olduğunu ve bunun yüzde 60’ının sigortacıların, yüzde 40’ının bankaların elinde olduğunu kaydetti.
Türkiye’de ise durumun çok farklı olduğunu ifade eden Özüner, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye, teminat mektubu kullanımında dünya 6’ncısı. Buna neden olan da hem inşaat sektörünün büyük olması hem de teminat mektubuna uygun birçok sektörün bulunması. O nedenle de kullanım çok yaygın. Ancak bugüne kadar teminat mektubu hep bankalar tarafından verilmiş, sigorta hiç kullanılmamış. BDDK’nın gayri nakdi risklerine baktığımızda geçen yılsonu itibariyle 344 milyar TL olduğu görülüyor ve bunun 100 milyar dolarının teminat mektubundan kaynaklandığı tahmin ediliyor. Yani, Türkiye’de ciddi bir pazar var. Yeni düzenleme ile biz de bu pazara talibiz.”
Özüner, kefalet sigortasının üç tarafı olduğuna değinerek, “Bir tarafın, diğer tarafa olan yükümlülüğünü yerine getirememesi karşılığında; sigortacının ya da bankanın o riski üstlenerek, yüklenici taraf adına ödeme yapmasına dayanan bir teminat sistemi” dedi.

NASIL YARARLANACAK?

Özüner, kefalet sigortasının işleyişinin bankalardaki teminat mektubuna benzer şekilde olacağını da vurgulayarak, şu bilgileri verdi:
“Teminat mektubu almak isteyen bir şirket, nasıl bankaya başvuruyorsa sigorta şirketine de başvurabilecek. Hesap özetleri, bilanço gibi gerekli belgeleri; yani, bankaya verdiği tüm belgeleri, sigorta şirketine de sunacak. Sigorta şirketi inceleme yapıp, riski almaya karar verirse; üçüncü kişiye verilmek üzere bir senet düzenleyecek. Bu senette de yükümlülüklerin yerine getirilmediği taktirde devreye sigorta şirketinin gireceği ve tazminatı ödeyeceği yönünde bir beyan olacak. Buna, kefalet senedi deniyor. Borç ödendiği sürece sorun yok, ancak üçüncü kişilere kefalet senedini veren, yükümlülüklerini yerine getirmezse; o zaman, devreye biz gireceğiz ve hemen ödemeyi yapacağız. Sonra da dönüp sigorta ettiğimiz kişiye rücu ederek, ödediğimiz alacağız.”

Enerji, inşaatta yaygın kullanılacak

Özlem Özüner, kefalet sigortasının özellikle altyapı, enerji, inşaat projelerinde kullanılacağını ancak dünyadaki örneklerine bakıldığında 3 binden fazla çeşidi olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Büyük projelerde sigorta şirketi ile banka birlikte konsorsiyum şeklinde de kefalet sigortasını uygulayabiliyor. Türkiye’de de bu yöntem kullanılacaktır. Aslında bu uygulama hem bankaların hem de sigorta şirketlerinin lehine. Reel sektör açısından düşünüldüğünde seçenekleri artıyor.”

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER